Winnaars van de Edisons Pop 2024

De winnaars van de Edisons Pop 2024 zijn bekend. Vanavond kregen in het AFAS Theater in Leusden artiesten in elf categorieën het bekende bronzen beeldje van Pieter D’Hont uitgereikt. De oeuvreprijswinnaar was al eerder bekendgemaakt: Jan Smit kreeg afgelopen donderdag tijdens de live-uitzending van Humberto de Edison Pop Oeuvreprijs overhandigd door zijn zoon Senn.

Tijdens een spectaculaire show met optredens van Reinier Zonneveld, Cho en Idaly, Roxeanne Hazes, Duncan Laurence en Senna werd de Nederlandse muziek groots gevierd en werden de Edisons Pop 2024 uitgereikt aan: Within Temptation (Rock), Idaly (in de nieuwe categorie Soul/R&B/Funk), Pip Blom (Alternative), Marco Schuitmaker (Hollands), Roxy Dekker (Nieuwkomer), Son Mieux (Song), Reinier Zonneveld (Dance), MEAU (Nederlandstalig), Mula B (Hiphop), Sef (Album) en FLEMMING (Pop).

 

Nederlandse muziek bloeit Juryvoorzitter Daniel Dekker: “Muziek van eigen bodem is ontzettend populair. Dat komt mede omdat het niveau van de Nederlandse muziek hoog is. Bovendien wordt er in alle genres goed gepresteerd. De diversiteit is groot: elke categorie heeft een unieke winnaar.”  Vorige week werd bekend dat de Nederlandse muziekindustrie het afgelopen jaar opnieuw is gegroeid, met 9 procent naar bijna 300 miljoen euro. Nederlandse artiesten scoorden hoog in zowel de Top 10 bestverkochte Singles als in de Top 10 bestverkochte Albums van 2023.

 De vakjury Naast meestemmend voorzitter Daniel Dekker (Head of Radio Omroep Max) bestaat de vakjury uit Eric van Holland (Senior Editor Spotify Benelux), Vera Siemons (3FM DJ), Martijn Biemans (Music Director Qmusic), Anna Veenstra (Sr. Programmeur Melkweg), Nils Brokerhof (Music Director 100%NL/SLAM!), en Randall Spann (Music Director FunX). De jury heeft producties die zijn verschenen in de periode van 2023 beoordeeld.

AFAS Edisons De Edison Stichting heeft voor vijf jaar een partnerschap met AFAS Software, waarvan dit het derde jaar is. Het softwarebedrijf is naamgevend partner van de evenementen Edison Pop, Edison Jazz en Edison Klassiek, samen de AFAS Edisons. Daarnaast is het AFAS Theater Leusden de locatie van de uitreikingen.

De Edison  De Edison is de meest prestigieuze en oudste muziekprijs in Nederland. De felbegeerde prijs wordt toegekend door een vakjury aan muziekproducties van uitzonderlijke kwaliteit en impact en wordt sinds 1960 uitgereikt. Edisons worden uitgereikt in het klassieke, jazz en popgenre. Er zijn 11 categorieën voor Edison POP. Sinds 2010 zijn alle muziekproducties van Nederlandse bodem.

De onderscheiding is te vergelijken met de Amerikaanse Grammy Award en de Britse Brit Award. De Edison bestaat uit een bronzen beeld vervaardigd door beeldhouwer Pieter d’Hont.

 

WINNAARS EDISONS POP 2024

OEUVREPRIJS – Jan Smit

POP – FLEMMING – singles

ROCK – Within Temptation – Bleed Out

HIPHOP – Mula B – Narcopop

DANCE – Reinier Zonneveld – Heaven Is Mad

ALTERNATIVE -Pip Blom – Bobbie

NIEUWKOMER – Roxy Dekker – singles

HOLLANDS – Marco Schuitmaker – singles

NEDERLANDSTALIG – MEAU – 22

SOUL/R&B/FUNK – Idaly – Betty

SONG – Son Mieux – ‘Tonight’

ALBUM – Sef – Ik Zou Voor Veel Kunnen Sterven Maar Niet Voor Een Vlag