DE WANNEBIEZZ HELPEN DE BOTERHAMMENMAN

Op vrijdag 15 maart 2024 geven de Wannebiezz weer een concert in het Rotterdamse AHOY en daarvoor zijn de voorbereidingen al maanden in volle gang. Na hun eerste concert in april hebben deze – op z’n Rotterdams – ‘lefgozerts’ de ambitie om het tweede concert nóg verrassender en spectaculairder te maken.  Je zou dan ook denken dat ze uitsluitend oog hebben voor dit enorme project, maar niets is minder waar.  

Nog niet zo heel lang geleden maakten de mannen van de Wannebiezz kennis met Johan, die in Rotterdam en omstreken bekend staat als “De Boterhammenman”. Johan heeft het zelf niet gemakkelijk gehad in het leven. Hij verloor veel dierbaren en worstelde zelf met ‘de gevreesde ziekte’. Ondanks dat heeft hij oog voor het leed in zijn Rotterdamse omgeving. Hij zag dat zijn zoon zijn eigen broodtrommeltje deelde met een klasgenootje omdat die nog niet gegeten had. Hij kwam erachter dat 1 op de 4 kinderen zonder ontbijt naar school gaat, simpelweg omdat de ouders dit niet kunnen betalen. Het is toch onvoorstelbaar dit in een land als Nederland gebeurt? Het brak zijn hart en hij besloot dat hij alles in het werk ging stellen om kinderen in Rotterdam behoorlijk te laten ontbijten.

Dit is inmiddels bijna 10 jaar geleden. De Boterhammenman smeert nu, met een team vrijwilligers, elke dag bijna 2.000 boterhammen en verdeelt die over 18 basisscholen in Rotterdam. En nog steeds is dit slechts genoeg voor een fractie van de kinderen die zonder ontbijt naar school gaan. Ook al zit Johan zelf aan de top van zijn kunnen, de Boterhammenman zal niet rusten voor álle kinderen in Rotterdam kunnen ontbijten. Met zijn stichting “Niet Graag Een Lege Maag” wil hij nog meer scholen in Rotterdam kunnen voorzien van ontbijtjes. En daar is geld voor nodig…veel geld..

De mannen van de Wannebiezz hebben weliswaar een grote waffel, maar ook een klein hartje. Een Rotterdams hartje dat behoorlijk zeer deed toen de Boterhammenman hen vertelde hoeveel kinderen er ’s ochtends met een lege maag naar school gaan. “Honger in 010? Pleurt op!” was hun eerste reactie en ze wisten meteen dat ze deze bijzondere man wilden helpen. Niet alleen door er over te roepen zodat veel mensen De Boterhammenman leren kennen, niet alleen door te helpen boterhammen te smeren, maar vooral door te zorgen dat er geld komt.

De Wannebiezz en hun productieteam besloten hun concert aan te grijpen om een gezamenlijke doneeractie te starten. Onder het motto “jij een knaak, wij een knaak” verhoogden ze de ticketprijs met € 2,50. Vervolgens zorgen zij dat er per verkocht ticket 5 euro naar de Boterhammenman gaat en dat is weer goed voor 3 ontbijtjes. Ook al valt er met 10 jaar Boterhammenman niets te vieren, met dit feestje in Ahoy helpen we samen de Boterhammenman een handje. Jatoch nietan?

Foto: Sandy Struijs