Doe Maar zanger Henny Vrienten overleden.

De Tilburgse muzikant en componist Henny Vrienten is overleden. Hij kreeg grote bekendheid als zanger van de Nederpopband Doe Maar. Henny werd 73 jaar oud.

Henny Vrienten groeide op in Hilvarenbeek. In de jaren ‘60 speelde hij in diverse beatgroepen, waaronder de in Tilburg en omstreken bekende band Les Cruches. Begin jaren ‘70 werd Vrienten door Boudewijn de Groot gevraagd als lid van zijn begeleidingsband. Daar speelde hij voor het eerst met Ernst Jansz samen. Later bracht hij enkele platen uit onder de pseudoniemen Ruby Carmichael (1974) en Paul Santos (1977).

In 1980 trad Vrienten toe tot Doe Maar als vervanger van Piet Dekker. Toen Doe Maar in 1984 uit elkaar ging, had Vrienten net zijn solo-album ‘Geen Ballade’ uitgebracht, waarvan het duet ‘Als Je Wint’ met Herman Brood een hit werd. Met de groep The Magnificent Seven, waarin o.a. Fay Lovsky, Jan Pijnenburg en Joost Belinfante speelden, bewerkte hij historische soundtracks en herkenningstunes. Met dit gezelschap deed hij verscheidene theatertournees. Hierna concentreerde hij zich op het schrijven van tv- en filmsoundtracks. Zo heeft hij onder andere de muziek geschreven voor films als ‘Spoorloos’, ‘Jan Rap en Z’n Maat’, ‘Left Luggage’, ‘Abeltje’, ‘Kruimeltje’, ‘Madelief : Krassen in het Tafelblad’ en ‘The Discovery Of Heaven’, ‘Pietje Bell’. Op televisie is het werk van Vrienten o.a. terug te horen in ‘Unit 13’ en ‘Het Klokhuis’. In 1996 kreeg Henny Vrienten een Zilveren Harp voor zijn filmcomposities.

Naast filmmuziek heeft Vrienten ook de nodige bloemlezingen van dichters samengesteld. Zo heeft hij gedichten geselecteerd van J. Slauerhoff en De Tachtigers. Ook heeft hij CD’s geproduceerd waarop dichters als Hugo Claus en Gerrit Kouwenaar voordragen uit eigen werk.
In 2006 bracht Vrienten de CD en DVD ‘Nacht, De Soundtrack’ uit. Dit is een doorlopende soundtrack van nummers die Vrienten heeft opgenomen met gastmuzikanten. Het ritme van de plaat is ‘het hypnotiserende ritme van de nacht‘ (70 hartslagen per minuut). De plaat bevat gastbijdragen van o.a. Frank Boeijen, Thé Lau, Boudewijn de Groot, Tom Barman (van de Belgische band dEUS), Def P van Osdorp Posse, Pieter Both van Beef!, Jan Rot, Solex, Tom America en cabaretier Herman Finkers.

In 2007 kreeg Henny Vrienten een ere-Rembrandt uitgereikt voor zijn tientallen filmproducties. De Rembrandt Award is een Nederlandse publieksprijs voor film. Daarnaast was hij verantwoordelijk voor de muziek bij de musical ‘Ciske de Rat’. Het Parool noemde de partituur van Vrienten ‘een verrijking voor het musicalgenre in ons land‘.

Biografie Bron; Doe Maar de band.