Nieuw studio album Thijs van Leer

Thijs van Leer is één van de iconen van de gouden eeuw van de Nederlandse popmuziek. Hij hoort buiten kijf thuis in de Nederlandse Hall of Fame, de Galerij der Groten.

Het aantal hunner is beperkt: Jan Akkerman, George Kooymans, Robbie van Leeuwen, Barry Hay,  Herman Brood. Dan heb je het wel zo’n beetje gehad.

In Holland heb je al gauw een zgn. ”wereldhit” maar dezulken zijn schaars. Bovengenoemden zijn echt wereldberoemd, maar het ging niet vanzelf.

Eufemisme!

Maandag 20 september a.s. krijgt Thijs van Leer een Lifetime Achievement Award uitgereikt tijdens het Buma Awards Gala in het BIMhuis te Amsterdam. Een terecht en geweldig eerbetoon voor zijn enorme bijdrage aan de

Nederlandse muziekcultuur.

Maar Thijs rust niet op zijn lauweren: Met het “ nieuwe”  FOCUS  trekt hij nog steeds orgelspelend,  fluitend en yodelend de wereld rond, tenzij het Covid-virus dat verhindert. De tijd van gedwongen thuiszitten heeft van Leer niet benut voor  introspection maar voor een puik solo album, in de Franse taal  gezongen. Parce Que? Thijs. Met Thijs jamais un moment dull.

De muziek is van zijn hand.

De fabuleuze Franse teksten zijn van Anne-lies Lommen, levensgezellin van Thijs. In feite speelt het gehele Circus van Leer een rol op het album. Dat krijg je als je de deur niet uit mag vanwege een avondklok:  Thijs zingt, kleindochter zingt en huisvriendin Fransje Mulder zingt. Thijs speelt, Udo Pannekeet speelt en zo gaat het maar door. Thijs et copains. Met recht! Chez Thijs. Het lijkt hier verdorie wel een filiaal van de Academie Francaise!  Op naar het Maison Descartes!! Metafoor, want dat huis bestaat niet meer, helaas! Nu nog allemaal een gillet jaune en voor je het weet herleven de tijden van de Bataafse republiek!