Hans de Booij is terug! HOE HAD IK HET ANDERS MOETEN DOEN?

De titel van het album klinkt als zijn levensmotto. Op zijn nieuwe album “Hoe had ik het anders moeten doen?” zingt Hans de Booij als in zijn beste dagen. Een comeback? Daar wil de zanger (62) niks weten. ,,Ik ben nooit gestopt met muziek maken. Ik zing zolang ik lucht heb.” Een gesprek met een compromisloze artiest.

Vier keer bevond Hans de Booij, woonachtig in Antwerpen, zich de afgelopen maanden illegaal op Nederlandse bodem.

,,De Belgen hadden de grens tijdens de coronapiek afgezet met 20.000 betonblokken. Maar ik moest wel richting Weert, naar de Telstar Studio’s van Adri-Jan Hoes waar we druk bezig waren met het opnemen van het nieuwe album. Ik kon gebruik maken van een vriend als chauffeur – hij reed in een rode Mustang – die in het bezit was van papieren van een veevoederbedrijf en daarom België in en uit kon. Die pikte me steeds op bij Putte-Kapellen onder Bergen op Zoom. Ik was dan al stiekem de grens over gewipt.” Lachend: ,,Inderdaad, illegaal.”

Typisch Hans de Booij: de zanger van grote hits als Een vrouw zoals jij en Annabel, is altijd een rebel gebleven. Een kunstenaar die steevast zijn eigen koers bepaalde, onverzettelijk en nimmer van de veilige middenweg. En ook al leidde dat pad naar torenhoge pieken en peilloos diepe dalen – hij keerde telkens terug naar zijn passie: de muziek.

Op, Hoe had ik anders moeten doen? klinkt Hans de Booij als in zijn beste dagen. Zijn stem met dat mooie, dramatische rafelrandje, is er nog steeds een uit duizenden. Zijn vertolkingen op het album zijn die van een chansonnier die het leven met volle teugen heeft geproefd en beproefd. Zoals in de weemoedige klassieker Les feuilles mortes, dat in de Nederlandse tekst van De Booij De dooie bladeren heet.

Of het verstilde In de ogen van mijn moeder van de Belg Arno Hintjes Dans les yeux de ma mère dat in Frankrijk als standaard geld. Of op die bijna uitbundige versie van Leonard Cohen’s iconische hit Hallelujah. Het voorproefje van het album, de single De knecht, die vorig jaar voorjaar werd uitgebracht, verhaalt beeldend over de zwoegende waterdrager in het wielerpeloton.

Eind januari 2020 stuurde hij zijn nieuwe liedje, getiteld Mooier, naar vijf platenmaatschappijen. ,,Ik wist toen ik mijn stem terug hoorde: dit zit heel erg goed.” Een van de platenfirma’s hing binnen vijf minuten aan de lijn. Adri-Jan Hoes van Telstar Music Weert herontdekte meteen het bijzondere talent van Hans de Booij.