Nieuwe Nederlandstalige lied ‘Zwarte Madonna’.

In 2018 schreef tekstdichter Marc Didden voor de Hoensbroekse Amateurkunst een tekst over de Zwarte Madonna van Maria-Gewanden. In de tekst vertelt de ik-persoon over zijn fouten en vraagt hij zijn geliefde om vergiffenis.

De niet-gelovige luisteraar hoort er een monoloog in van de ene geliefde tegenover de andere geliefde. De gelovige luisteraar ziet er wellicht een biecht of maria-verering in. Bijzonder maakt deze tekst dat de eerste woorden van elke couplet op elkaar rijmen en dat per couplet de eindklanken vier keer hetzelfde zijn.

De tekst werd in 2020 afgedrukt in de tekstbundel ‘Veertig teksten’ van Marc Didden. De  Hoensbroekse componist Hans Ermers maakte de zes minuten durende muziek en zong het lied. Bovendien stelde Ermers de clip samen met beelden van kunstenaar Eugene Quanjel.

De video bevat foto’s van het glasappliqué in de de kerk van Mariarade in Hoensbroek. Het monumentale werk werd gemaakt door Eugene Quanjel.

Sus mijn geweten

Laat me vergeten
Al wat ik weet
Maar liever vergeet
Kus weg mijn tranen
Verdrijf al mijn wanen
Dat ‘t voortaan
Blijft hier vandaan
Blus al mijn pijnen
Laat ze verdwijnen
In ‘t diepe ravijn
Tot ze niet meer zijn
En
Vergeef me
Mijn roerige verleden
De dingen die we deden
Vergeef me, vergeef me, vergeef het me
De fouten die ik maakte
Al wat ik ooit verzaakte
Vergeef me, vergeef me, vergeef het me