Frieds Wolma zet Poedie in het zonnetje

Fries Wolma is productiever dan ooit. ‘Poedie Poedie Poedie’ is het derde nummer dat de Groninger liedjesschrijver dit jaar uitbrengt. Eerder verscheen al ‘Tis Stil ien Stad’ (een troostlaidje voor RTV Noord) en ‘Mis mien Schier’.
Poedie, Poedie, Poedie
Fries schreef het liedje speciaal voor De Poedies. “Ik reageerde op een Facebookberichtje van één van de dames en kreeg een reactie terug. Zo kwam van het één het ander”, verklaart Wolma. Een week later had hij het liedje klaar. ‘Poedie, Poedie, Poedie’ is een vrolijk exotisch getint nummer met een pakkend refrein en dito akkoorden. De zomerse klanken van dit liedje komen uit een instrument dat past bij een zwoele zomeravond: een ukelele gemaakt van een oud sigarenkistje. “Uiteraard heb ik De Poedies gevraagd om deze single met mij mee te zingen”, aldus Wolma. “Ik dacht, als zij meedoen, heb ik ook direct drij schiere wichter voor in de clip!”
Opnames en clip
Wolma nam het nummer zelf op in zijn eigen studio Amlow Records. De Poedies zongen hun partijen in bij Flex Records van Michel Wijninga, in Groningen. Daar werd het nummer ook gemixt en gemasterd. “Ik werk graag samen met Michel”, vertelt Wolma. “Hij heeft goede muzikale oren en een verfrissende kijk op wat ik hem aanlever. Hij maakt ook muziekvideo’s. Superhandig vind ik dat.” De clip bij de nieuwe single is opgenomen bij café J&A in Winsum. De prachtige oude brommers waarop de Poedies aankomen bij het café, zijn van Dick Bartels, eveneens uit Winsum.

Over Fries 
Fries Wolma, zanger/gitarist/componist, werd in de jaren ’60 razend populair met The Javelins (later Ash Tray). Hij vormt samen met Sytse Scheeringa, Wally van de Reijd en Erik Kuiper Zuver Scheerwol. Daarnaast brengt Wolma singles uit met andere artiesten, zoals ‘Wie zingen ’t zulfde laid’ met Hennie Dolsma. Hij treedt nog regelmatig op. “De noodzaak om zelf op te treden wordt wel wat minder en door Corona zijn ook veel optredens afgezegd”, besluit Wolma. “Tegenwoordig schrijf en componeer ik liever. Vaak voor anderen. Zo schreef ik bijvoorbeeld drie nummers voor Wia Buze’s laatste CD Lös. Zelf breng ik iedere jaar één of twee keer een solosingel uit. Liedjes in het Gronings die goed bij mij passen.”
Over De Poedies
Marchien Timmer, Janny Maat en Jetta Post zijn De Poedies. Ze zingen Grunneger Laidjes; eigenwijze interpretaties en vrije vertalingen van min of meer bekende songs. Vrolijkheid en tragiek is verwoord in knappe teksten, die door De Poedies theatraal worden gebracht. De Poedies zijn in 2017 ongericht na een succesvol eerste optreden tijdens een bonte avond van zangkoor AbFab. In 2018 won het trio met ‘Bainen Schoren’ de Publieksprijs op het Grunneger Laidjes Festival. De Poedies treden op ‘op terras van Buurtkafee of op verzuik sums ook privé’.