Rita Young trekt volle tuinen.

‘VAARWEL LIEVE SCHAT, IK BEN AL JOUW LEUGENS MEER DAN ZAT!…. Ze weet maar niet van ophouden, en waarom zou ze? Zelfs in coronatijd weet zangeres Rita Young volle tuinen te trekken.

Naar haar optredens in de zorghuizen van o.a. de Argos Zorgroep wordt door de ouderen reikhalzend uitgekeken. En ook al moeten zij vanachter de ramen van hun zorgwoning het optreden in de binnentuin of voor het zorgcentrum gadeslaan, het plezier en de afleiding zijn er niet minder om.
Een nieuwe single uitbrengen in deze periode is dan ook geen gok maar een weloverwogen keuze van de geboren en getogen Vlaardingse: “Ik mag mij verheugen op een grote schare trouwe fans die al mijn liedjes mee kunnen zingen. Om hen daarvoor te belonen én omdat ik ze in deze moeilijke tijd ook graag blijf steunen en bezoeken, heb ik het nummer ‘Vaarwel Lieve Schat’ ( ik ben jouw leugens meer dan zat) opgenomen. Als klein kind zong ik altijd mee met een liedje van Caterina Valente; ‘Mahl Sehn Kapitan’. Ik kende alleen maar die ene regel, en dat was tevens de titel was, dus die herhaalde ik steeds. Zanger/tekstschrijver Perry Zuidam hoorde hiervan en maakte, samen met Laurens van Wessel die het arrangement en de opname verzorgde, een eigen versie op het liedje van Valente wat, ondanks wat de titel doet vermoeden, een vrolijke meezinger is geworden, zo’n oorwurm die hele dagen in je hoofd blijft zitten. Laurens van Wessel speelt accordeon en gitaar en neemt samen met Bianca Folkers de back-vocals voor zijn rekening.”
Rita Young, inmiddels 59 jaar in ‘het vak’, is zowel presentatrice als allround zangeres, kortom een vakvrouw! Haar repertoire bestaat uit mooie meertalige ballades, evergreens, country & western en feestrepertoire. Ook heeft ze aan de wieg gestaan van succesvolle artiesten als Duo Helemaal Hollands, Frans Bauer, Vinzzent en vele anderen. Inmiddels doorgebroken jonge artiesten als Tessa Sunniva (Anastasia) en Noortje Herlaar (Mary Poppins) begonnen hun carrière bij Rita’s Vlaardings Songfestival. Over haar leven schreef oud-journalist Rein Wolters vorig jaar een bijzonder, letterlijk open boek.
Rita Young organiseerde ook veel acties voor diverse goede doelen, meestal met medewerking van een keur aan artiesten waaronder haar goede vriend Lee Towers. (foto Jim Hoogendorp)