Horeca & Entertainment Demonstratie Malieveld 23 juni

De horeca, evenementenbranche (festivals, concerten), entertainment sector (artiesten, dansers, muzikanten) en toeleveranciers (o.a. technici, lokaties, personeel, verhuurbedrijven) worden hard geraakt door de huidige beperkende maatregelen rondom COVID-19.

Vele ondernemers in deze sector hebben het zwaar hun hoofd boven water te houden en veel mensen die hier werkzaam zijn hebben amper inkomen. De helft van deze mensen, zo’n 160.000, zijn zzp’ers.

De overheid had tot 1 juni j.l. 300 miljoen euro steun uitgetrokken voor de culturele sector. Dit klinkt heel billijk maar deze sector heeft normaal een omzet van ruim 7 miljard en helaas gaat deze steun hoofdzakelijk (bijna 80%) naar gesubsidieerde instellingen, films en gemeentes. Stel dat iedere ZZP-er in deze sector tot 1 juni € 1000,- per maand (minder dan bijstandsniveau) had gekregen, was daar al 4 miljoen euro voor nodig geweest!

Deze branche is belangrijk voor het Nederlandse volk wat blijkt uit de miljoenen kaartjes die dit jaar niet verzilverd kunnen worden. Zeker in deze tijd heeft onze bevolking ontspanning en afleiding nodig.

Een oplossing is een versoepeling van de té strenge regels en meer financiële steun vanuit de overheid. Zoals het er nu uitziet zal tot de zomer van 2021 geen noemenswaardige versoepeling volgen en is het voor minstens 70% van deze industrie al te laat. We gaan daarom van ons laten horen op 23 juni 2020 op het Malieveld Den Haag.

Wij hebben o.a. steun van: – Horeca eigenaren & personeel – Entertainment branche (Deejays, artiesten, dansers, bands, muzikanten, muziekleveranciers) – Bezoekers van Horeca en evenementen – Licht- en Geluidsbedrijven – Podiumbouwers – Festival / event organisatoren – Beveiligers / EHBO – Boekingsbureaus – Het Circus wezen – Cateraars (incl. Foodtrucks & Suppliers) – Kermis exploitanten – Muziekindustrie (producers, labels, auteurs, uitgeverijen) – en veel andere partijen die betrokken zijn in deze markt.

We willen praten over: • Versoepeling van de 1,5 meter maatregel (onhoudbaar zoals vele burgemeesters op 15 juni j.l. ook al aangaven, in Zwitserland is dit bijvoorbeeld 1 meter wat in theaters en horeca al een groot verschil zou maken) • Geen directe boetes maar overleg en een waarschuwing bij eerste overtredingen. • Eventueel de klanten bekeuren in plaats van de ondernemers. (eigen verantwoordelijkheid) • Entertainment & live muziek bij horeca en evenementen wordt weer toegestaan.
• Meer financiële steun voor Horeca en Artiesten (o.a. zzp’ers ) zoals uitgestelde belasting en minimum salaris. • Aantal bezoekers voor horeca en evenementen afstemmen op een percentage van het normale aantal bezoekers of de oppervlakte van de locatie. • Festivals in de buitenlucht mogen (eventueel op kleinere schaal of met max. aantal bezoekers per m2) vanaf 1 juli 2020 weer opstarten. • Vrijstelling van geluidsoverlast tot een bepaald niveau i.s.m. gemeentes i.v.m. ventilatie van de horecazaak mochten er ramen of puien open moeten. • Bepaalde grotere evenementen laten plaatsvinden (eventueel testen met vrijwillig bezoekersonderzoek in verband met mogelijke besmetting.) • Eventueel maximum leeftijd van 50 jaar voor grotere evenementen. • Horeca mag ook zonder reservering hun maximaal aantal bezoekers toelaten om de drempel voor een bezoek lager te maken (momenteel draait de horeca zeer slecht). • Mensen zelf verantwoordelijkheid laten nemen met wie ze aan een tafel zitten. (Doen ze thuis, met vakantie of in de auto ook) • Per 2 weken opschalen richting het “oude normaal”. (besmetting is na 5 dagen meestal al zichtbaar volgens onderzoek Maurice de Hond) • Mensen zelf verantwoordelijkheid laten nemen voor het bezoeken van evenementen en horeca. (Alleen mensen met zware symptomen zijn besmettelijk voor een zwaardere variant van COVID-19 dus we mogen er vanuit gaan dat deze mensen niet op stap gaan / kunnen willen. Mochten ze kwaad willen, kunnen ze er ook over liegen bij het maken van een reservering).

Als organisatie zijn we natuurlijk bereikbaar voor andere belanghebbenden, agendapunten en tips.  Steun ons en laten we proberen de enorme schade in deze branche nog enigszins te beperken voor het te laat is.

https://www.facebook.com/events/710195576401076/