BlitZ komt met de Sinterklaas hit van 2019

Het is weer bijna zover! Sinterklaas en zijn Pieten zijn klaar om hun grote intrede te maken. Pieterjan en Jens van het kidspopduo BlitZ willen met hun gloednieuwe Sinterklaas single komaf maken met de genderstereotkeuzes bij speelgoed voor kinderen.

 

Telkens als Sinterklaas in aantocht is valt het weer op hoe genderstereotiep het speelgoed aanbod wel is. De poppen, prinsessenattributen, make-upsets en huishoudspullen zijn voor de meisjes, de actiehelden, tractoren en vrachtwagens, experimenteer- en bouwdozen voor de jongens. Meisjes worden onrechtstreeks geduwd naar een roze glitterwereld, jongens worden in een wereld van ruige actie gedropt. In de media is de laatste tijd veel te doen rond gender neutraalheid, maar BlitZ wil vooral de kinderen een genderbewuste houding laten aannemen. ”Gelukkig mogen heel wat kinderen kiezen met wat ze spelen. Zo maakten mijn ouders er ook geen enkel probleem van als ik een pop aan de Sint vroeg. Helaas is dit bij heel wat gezinnen niet zo.” aldus Pieterjan van BlitZ. ”Ook voor de winkelketens en speelgoedfabrikanten is er nog wat werk aan de winkel”, gaat Jens verder die zelf leerkracht is in het lager onderwijs, ”Heel wat kinderen in mijn klas durven vaak geen andere keuzes maken uit groepsdruk of omdat het algemeen verondersteld wordt.”
In hun gloednieuwe single en videoclip ‘Doe de Sintershake’ shaken de jongens letterlijk alles door elkaar. In de clip zien we jongens typisch jongensspeelgoed krijgen en omgekeerd. De kinderen zijn er niet gelukkig mee en de Pieten schieten in actie om het speelgoed te wisselen. ”Waarom zou een jongen niet met een pop kunnen spelen en een meisje met een autobaan?”, aldus Pieterjan en Jens.

Dat BlitZ in hun liedjes graag een boodschap meegeeft aan kinderen is niet nieuw. ”We vinden het heel belangrijk om kinderen op een leuke manier duidelijk te maken dat iedereen zichzelf mag en kan zijn. Zo zingen we het ook letterlijk in het liedje.” Samen met Rosa vzw, kenniscenter voor gender en feminisme, wil BlitZ hier aandacht aan schenken. Elk kind moet vrij en ongeremd kunnen spelen. Genderstereotypen stellen limieten aan de ontdekkingstochten van kinderen en
jongeren. Het is al spelende dat kinderen de wereld rondom hen leren kennen en vaardigheden ontwikkelen. Daarbij is het cruciaal dat kinderen toegang krijgen tot een breed gamma aan speelgoed en spelervaringen, want verschillende types speelgoed stimuleren verschillende vaardigheden. Zo stimuleert bijvoorbeeld constructiespeelgoed ruimtelijke vaardigheden en probleemoplossend denken, terwijl verkleedkledij en speelgoed zoals poppenwagens en keukentjes kinderen toelaten hun sociale vaardigheden te oefenen.
De nieuwe hit van BlitZ ‘Doe de Sintershake’ is vanaf nu te downloaden te streamen aanvragen bij je favoriete radiostation en te horen in je favoriete horeca gelegenheid via de muzieksystemen en te bekijken op YouTube.