Nieuwe single HANS DE BOOIJ

Annabel, Een vrouw zoals jij, Thuis ben.. zijn evergreens die niet meer weg te denken zijn in het landschap van Nederlandstalige tophits. Zijn nieuwste pareltje heet ‘Mooier’.

Hans de Booij (Arnhem, 2 juni 1958) is een Nederlandse zanger en liedjesschrijver.
Levensloop:
De Booij studeerde kleinkunst in Antwerpen en werd daarna theatertechnicus voor onder andere Boudewijn de Groot.
In het begin van de jaren tachtig vormde hij met Alain Mazijn de cabaretgroep Circus Stupido. Ze brachten een single uit (We gaan en Alles is al gezegd), geproduceerd door Bram Vermeulen. De groep Golden Delicious verzorgde de begeleiding.
Muziekuitgever Hans Kusters stelde hem in 1983 in staat zijn eerste album op te nemen. Dit album (Hans de Booij) was zowel in België als in Nederland een succes en leverde de hitsingles Een vrouw zoals jij, Annabel en Thuis ben op. Voor deze successen moest De Booijs eigenzinnigheid wel een beetje worden bijgestuurd. Zijn oorspronkelijke tekst van Thuis ben werd bijvoorbeeld door tekstschrijver Herman Pieter de Boer van zijn scherpe kantjes ontdaan en De Booijs grootste hit Annabel is geen eigen compositie maar een lichtvoetig popliedje van de hand van diezelfde De Boer en componist Boudewijn de Groot.
De Booijs eigen werk valt veel meer in de categorie grimmige chansons, zoals Jacques Brel en Ramses Shaffy die vertolkten. In de tweede helft van de jaren tachtig legde hij zich steeds meer toe op die stijl en verder plaatsucces bleef uit. Wel trad De Booij in de loop der jaren regelmatig op in theaters, of in Antwerpse cafés. Zo bracht hij de evergreen De lichtjes van de Schelde van Bobbejaan Schoepen uit 1952 weer onder de aandacht.
De Booij kwam verder in het nieuws doordat hij persoonlijk failliet ging, een dronken schermutseling met de Antwerpse politie had (de rechter stelde hem later in het gelijk). Ook gaf hij een boek uit waarin hij zijn persoonlijke levensfilosofie beschreef en waarbij hij onder meer pleitte voor de oprichting van een Ministerie van Liefde. De Booij ging maandenlang met een rugzak vol boeken door het land om zijn boeken deur aan deur te verkopen. Uiteindelijk wist hij er meer dan 4000 te verkopen.
In 1999 ontmoette De Booij toevallig de veertiende dalai lama voor de Schouwburg van Antwerpen en voelde hij zich sterk aangetrokken tot de geweldloosheid zoals die gepredikt wordt door het boeddhisme. Terugkijkend op de diepe dalen in zijn leven vertelde De Booij: “Ik ben rijk geworden door een hele tijd geen geld te hebben.”
De Booij, die inmiddels in het Belgische Oostende woonde, keerde in 2007 met een nieuwe band terug op de Nederlandse podia en zong liedjes van zijn album Emocratie dat in september was uitgekomen. In interviews zegt hij teleurgesteld te zijn in de Nederlandse muziekcultuur, omdat de publieke radiozenders nauwelijks nog Nederlandstalig repertoire draaien.
In 2008 vertrok De Booij naar Thailand, waar hij op het eiland Koh Phagang woont en ging werken aan zijn comeback, samen met musicus-producer Hans Vermeulen (Sandy Coast, Rainbow Train). In oktober 2009 verscheen zijn cd Ontsnapt aan een kokosnoot, in 2010 was er een Nederlandse tournee. In 2011 nam hij samen met de Nederlandse rapper Sef het nummer Diamanten op.
In 2012 maakte De Booij een nummer getiteld Verkiezingen 12 september. In april van 2012 trouwde De Booij in Thailand. In 2014 verscheen de single Halleloejah! en een jaar later de single Niets = voor altijd in samenwerking met De kleinkunstROCKband, waarmee hij in 2015 en 2016 op verschillende locaties in Nederland en België optrad.
2018:
Ten tijde van de monsterhit “Annabel” toeren de Booij en saxofonist Jan Kooper langs alle grote zalen in Nederland en België.
Ze verliezen elkaar uit het oog, tot ze elkaar per ongeluk na 34 jaar tegen het lijf lopen op de Grote Markt te Antwerpen. Na een paar pinten besluiten ze de samenwerking nieuw leven in te blazen.
Jan, sinds enkele jaren werkzaam als producer en sessie muzikant bij Earth Works Studio in Weesp, nodigt Hans uit om langs te komen in deze tot ver buiten de landsgrens bekende “Vintage reggae en ska” studio.
De combinatie van de analoge old skool reggae sound en de tegendraadse teksten en ongepolijste stem van Hans blijken een bijzondere en boeiende combinatie!