The Dutch Boys na 31 jaar terug op het podium’.

America en Olde Pekela, Heb jij mien zwien ook zien, Geert mien Belgisch peerd en natuurlijk Boer Harms. Wie kent deze liedjes niet? Voor de liefhebbers van The Dutch Boys breken goede tijden aan. Voor het eerst sinds 31 jaar klimt de succesformatie van toen weer op het podium. Dagblad van het Noorden publiceerde het volgende artikel; 

Hé jongens, kiek es wie d’r ankomt. Nog altijd wordt Henk de Roo uit Zwartemeer met enige regelmaat op deze manier begroet. Het was de eerste zin van het in 1982 door The Dutch Boys uitgebrachte nummer Boer Harms. De nu 62-jarige De Roo zong het nummer en is sindsdien voor veel mensen Boer Harms gebleven.

In 1988, na nog verscheidene andere grote hits met The Dutch Boys te hebben gescoord, stapte De Roo uit de succesvolle driemansformatie. Om daarna nooit meer een publiek optreden te verzorgen. Op 30 maart staat hij opnieuw met zijn makkers van toen op de planken: tijdens het Mega Piraten Festijn in Borger.

Vijf optreden, waarvan eentje in Gelredome
,,We treden op met een zeven minuten durende medley van de grootste hits van The Dutch Boys’’, zegt De Roo. Dat doen we in Borger en daarna nog vier keer bij andere grote piratenfeesten: in Marum, Noordbroek, Klazienaveen en in het Gelredome in Arnhem. We moeten nog wel even oefenen, maar ik heb er alle vertrouwen in. Voor mijzelf heb ik de kleding al in huis liggen: een nieuwe stofjas, een nieuwe hoed en een paar gloednieuwe klompen.’’

Eddy Mensink uit Mariënberg, de organisator van het Mega Piraten Festijn, is de koning te rijk. ,,Ik ben een paar jaar bezig geweest om die jongens te strikken. En het is gelukt! Echt, ik vind het geweldig. Wie kent Boer Harms niet? Iedereen kent Boer Harms!’’

Op Volle Toeren, Avro’s Toppop en Los Vast in De Kuip
The Dutch Boys gaven in 1980 hun eerste optreden de landelijke televisie. Met het nummer Eppo, een parodie van de bekende hit Hou je mijn tassie effe vast, schenen ze bij Chiel Montagne in Op Volle Toeren. Twee jaar later was de grote doorbraak met Boer Harms. Optredens bij Op Volle Toeren, Avro’s TopPop en Nederland Muziekland.

Ook bij NCRV’s Los Vast in De Kuip in Rotterdam waren ze van de partij. Er kwam zelfs een speelfilm uit: Boer Harms wordt miljonair. De Roo: ,,We wisten niet wat ons overkwam. Frits Spits aan de telefoon, Story aan de deur. Er kwamen zelfs vakantiegangers bij mij langs om een handtekening te vragen. Als gewone jongen uit Zwartemeer moest ik daar natuurlijk wel even aan wennen.’’

Officieel zijn The Dutch Boys nooit gestopt
Na de hit Boer Harms veranderde een tijd alles in goud bij The Dutch Boys. De ene hit volgde op de andere. Van America en Olde Pekela tot Heb jij mien zwien ook zien, van Geert mien Belgisch peerd tot Ik zal nooit meer dronken wezen. In 1988 stapte zanger De Roo uit de band. Hij werd vervangen door Douwe Buiter.

In 1993 haakte accordeonist Cor Maatje af, vanwege een nek- en schouderblessure. Drummer Jans Hoogeveen en Buiter gingen daarna nog een periode samen nog verder, maar tot grote landelijke successen kwam het niet meer. Hoogeveen: ,,Formeel gestaan The Dutch Boys nog steeds, want we zijn nooit officieel gestopt.’’

‘Op een gegeven moment was er geen houden meer aan’
De inmiddels 61-jarige Hoogeveen zegt het ‘best heel spannend’ te vinden om weer in originele bezetting op te gaan treden voor publiek. ,,Al heel lang vragen mensen hierom. Steeds hebben we de boot afgehouden, maar op een gegeven moment was er geen houden meer aan. Zeker niet nadat we vorig jaar samen even op het podium stonden bij privéfeestjes van Cor en mij. Daarvan werden filmpjes gemaakt en die verschenen op internet.’’

Hoogeveen benadrukt dat pas na overleg met Douwe Buiter, de opvolger van zanger Henk de Roo, is besloten tot een serie korte optredens in originele bezetting. ,,Ik heb er zin in. Heel beroerd is alleen dat ik deze week een schouderblessure heb opgelopen door een val van de fiets. Maar ik ga ervan uit dat het allemaal goed komt, voor 30 maart.’’

‘Een periode die ik voor geen goud had willen missen’
Accordeonist Cor Maatje (61): ,,We moeten nog wel aan de bak, want de muziekbanden uit de jaren tachtig zijn er niet meer. Nu het dichterbij komt, begint het allemaal steeds meer te kriebelen.’’ Bijzonder is dat Maatje het lied Boer Harms aanvankelijk een nummer van niets vond. ,,Ik dacht bij mezelf: heb ik daar nu tien jaar muziekles voor gehad?’’

Henk Bemboom van platenstudio Flowertree geloofde er echter heilig in en hij kreeg gelijk. ,,Het werd het begin van een onvergetelijke tijd, een periode die ik voor geen goud had willen missen.’’ Henk de Roo: ,,Mijn kinderen hebben die successen niet bewust meegemaakt. Straks zien zij hun vader toch nog met The Dutch Boys op het podium. En mijn kleinkinderen ook. Wie had dat nu nog gedacht?’’

Bron ; Dagblad van het Noorden