Edison Winnaars 2019

Gisteravond zijn de Edisons Pop 2019 uitgereikt in de Gashouder op de Westergasfabriek in Amsterdam. Presentator Eric Corton maakte de winnaars bekend onder de aanwezigheid van vele genomineerden en collega artiesten.

De jury, onder meestemmend voorzitterschap van Menno de Boer, stelt vast dat Ilse DeLange na de eerste twintig jaar een ijzersterk en samenhangend oeuvre heeft opgebouwd dat in de Nederlandse popgeschiedenis op bijzondere hoogte staat, en kent haar daarom de oeuvreprijs 2019 toe.
Nielson nam twee Edisons mee naar huis. Zijn album ‘Diamant’ wist de jury dusdanig te bekoren, dat deze door hen werd beloond met het felbegeerde beeldje in de categorie ‘Nederlandstalig’, alsmede de track ‘IJskoud’, die volgens hen het vermogen heeft zich in je brein te nestelen door die éne zin, en won in de categorie ‘Song’.
In de categorie ‘Pop’ ging de Edison naar Douwe Bob en bij ‘Rock’ naar DeWolff. De jury beloonde Frenna met een Edison in de categorie ‘Hiphop’ en San Holo in de categorie ‘Dance’. In het ‘Alternative’ genre wist MY BABY de winst te pakken. De beste ‘Nieuwkomer’ van 2018 vond de jury Davina Michelle. Het album ‘Anders’ van André Hazes won een Edison in de categorie ‘Hollands’. En Zwart Licht, ft. Ray Fuego en regisseur Daniël Ajdei leverden de winnende ‘Videoclip’. De Edison voor ‘Album’ gaat naar ‘Mens’ van Wende.

WINNAARS EDISON POP 2019
OEUVREPRIJS – ILSE DELANGE
Wie al haar muziek luistert, de teksten op zich laat inwerken, moet vaststellen dat daar waar lichtvoetigheid is, er ook altijd een onderliggende bodem is, een ziel, een gedachte waarin je wordt meegenomen, steeds zo sterk uitgevoerd, dat je op meerdere manieren kan genieten van haar werk.
POP – DOUWE BOB – THE SHAPE I’M IN
Soms is een frisse duik in het verleden het antwoord op de toekomst. Douwe Bob is een markante man, die heeft laten zien dat hij ook muzikaal een gezond onvoorspelbaar karakter heeft. Door lef te tonen heeft zijn muzikaliteit nog meer vormen aangenomen.
ROCK – DEWOLFF – THRUST
De dampende Hammondsolo’s, de ogenschijnlijk geïmproviseerde maar zo secuur toegepaste synergie, en de zanglijnen die dan weer zweven en dan weer spugen. De band gooit hoge ogen over de grens, en kent een ongelooflijk goede live-reputatie. Dit album bewijst dat DeWolff garant blijft voor ultieme muziekbeleving.
HIPHOP – FRENNA – FRANCIS
Frenna kwam, zag en overwon in 2019. Zonder zijn collega’s van SFB sloeg hij zijn vleugels uit en steeg hij al snel naar grote hoogten. Wie luistert naar ‘Francis’ hoort hoe een populaire jongen zijn kwetsbare kant toont: in zijn eigen taal en zonder aan dansbaarheid in te leveren.
DANCE – SAN HOLO – ALBUM1
Na een groot aantal succesvolle korte releases, biedt debuut ‘album1’ een rijkheid die voor een debuut ontegenzeggelijk uniek is. Met zijn beats schetst hij landschappen die hij inkleurt met sfeervolle gitaarklanken en mysterieuze zanglijnen.
ALTERNATIVE – MY BABY – MOUNIAKI ~ BY THE BRIGHT OF NIGHT
Een quote van zangeres Cato van Dijck: “Haar zoektocht naar betekenis en identiteit leidt tot een pad van transformatie.” Het lijkt of de band geen grote zoektocht heeft moeten doen om de luisteraar een heerlijke, fascinerende en inspirerende soortgelijke tocht mee te geven.
NIEUWKOMER – DAVINA MICHELLE – 2018 SINGLE RELEASES
Ze heeft in korte tijd al veel bereikt, maar de sky lijkt echt the limit te zijn voor de jonge, ongelofelijk getalenteerde zangeres uit Rotterdam. Volgens de jury is ze als nieuwkomer een absolute verrijking van de Nederlandse popmuziek.
HOLLANDS – ANDRÉ HAZES – ANDERS
Een aantal liedjes dat hij samen schreef met zijn vaste team bestaande uit Edwin van Hoevelaak, Bram Koning en Marcel Fisser hebben ook een nadrukkelijke persoonlijke kant. Hazes weet met zijn stem te raken en te ontroeren.
NEDERLANDSTALIG – NIELSON – DIAMANT
Nielson legt zijn ziel bloot en zijn muziek heeft meer diepgang gekregen. De teksten zijn rauwer en puurder, met dit album is Nielson een muzikale persoonlijkheid geworden.
VIDEOCLIP – ZWART LICHT FT. RAY FUEGO / REGISSEUR: DANIËL ADJEI – ZWARTE HOLLANDERS
Regisseur Daniël Ajdei onderstreept hun woorden met legendarische sportbeelden, want welke Nederlander heeft er niet gejuicht voor deze geweldige voetballers in Oranje? De jury hoopt dat de rappers op hun beurt iconen voor een nieuwe generatie kunnen zijn.
SONG – NIELSON – IJSKOUD
‘IJskoud’ is een track met mondiale uitstraling die verrast in rijkheid en het vermogen zich in je brein te nestelen door die éne zin. Slimme kleine gitaar-riffs en sfeervolle akkoorden wisselen elkaar gebroederlijk af op een sensuele, hypnotiserende beat. Waarom zou je dat doen? Omdat dit pas het begin is van nog veel meer moois.
ALBUM – WENDE – MENS
Als geheel is ‘Mens’ het bewijs dat als Wende Snijders iets aanpakt het altijd iets bijzonders oplevert, vindt de jury. Het album is een voorlopig hoogtepunt in haar kleurrijke oeuvre, dat tegelijkertijd doet uitzien naar het vervolg.

De vakjury
De prestigieuze prijzen gaan naar producties van bijzondere kwaliteit en worden toegekend door een onafhankelijke en vooraanstaande vakjury. Op basis van kwaliteit en artistieke waarde heeft de jury een lijst van drie genomineerden per categorie samengesteld. De winnaars zijn bekendgemaakt op 11 februari. Naast voorzitter Menno de Boer (Radio 538) bestaat de jury uit: Annemieke Schollaardt (Radio2), Birgitte de Winter (AFAS Live), Daniël Dekker (Radio2), Diederik van Zessen (3FM), Robert Haagsma (muziekjournalist) en Wilbert Mutsaers (Spotify Benelux).

Edison
De Edison is de oudste muziekprijs in Nederland en wordt al sinds 1960 uitgereikt. Edisons worden uitgereikt in het klassieke, jazz en popgenre. De prijs, bestaande uit een bronzen beeldje van beeldhouwer Pieter d’Hont, is vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Grammy Award.