Suzan & Freek scoren met ‘Als Het Avond Is’.

Het verhaal van het muzikale duo Suzan & Freek spreekt enorm tot de verbeelding. Het tweetal vindt elkaar op de middelbare school, waar tijdens de muziekles de liefde voor muziek uitmondt in de liefde voor elkaar.

 

Muziek is een hobby die steeds meer tijd in beslag neemt en vanuit hun basis in de Achterhoek groeit het aantal popzalen waar wordt opgetreden gestaag verder uit het land in tot aan de Randstad aan toe. De liefde voor elkaar en de liefde voor muziek blijven echter onverminderd groot. “We zijn op een gegeven moment puur voor de lol gestart met het opnemen van covers, die we onder het kopje ‘De Minuut’ op Facebook plaatsten”, aldus Suzan. “Het idee was dat we daardoor misschien wel wat meer optredens zouden kunnen krijgen. Het klinkt in deze tijd van sociale media wellicht hopeloos naïef, maar we hadden nooit kunnen bedenken dat het allemaal zo’n vlucht zou gaan nemen.”

Dat het ‘allemaal een vlucht heeft genomen’ is een understatement. De Suzan & Freek-versie van Mr Probz’ Nothing Really Matters werd tot verbazing van het tweetal gedeeld door Mr. Probz zelf. “Toen hadden we het idee dat we op de goede weg waren”, herinnert Freek zich. “Het aantal volgers nam toe.” De Minuut met OMI’s Cheerleader had enige tijd later een zelfde vliegwieleffect. OMI noemde het “the best cover I’ve heard”. Het definitieve duwtje omhoog kwam voort uit de verstilde Suzan & Freek-versie van The Chainsmokers’ Don’t Let Me Down. “Wij hebben nooit de liedjes letterlijk nagespeeld, we gooien er altijd een eigen sausje overheen”, zo zegt Suzan. “Daarin kunnen we onze creativiteit kwijt. Ook dit was een volledig andere versie dan het origineel, maar The Chainsmokers waren onder de indruk en ook zij deelden de cover via hun social media.”

In het najaar van 2018 debuteert het duo met Als Het Avond Is. “Wij hebben al onze covers ook altijd vanuit onze eigen visie opgenomen. Daarbij lag altijd de focus op een goede melodie en onze stemmen”, zo zegt Suzan. Freek voegt toe dat met het eigen werk die lijn wordt voortgezet. “Tot nu toe lijkt alles wel een droom. Wat is er mooier dan doen wat je het liefst doet, met degene die je het liefst bij je hebt? Wij voelen ons enorm gelukkig dat we dit mogen en kunnen doen. Nu is het tijd voor de volgende stap en we gaan hard werken om de droom van een toekomst met mooie eigen liedjes verder waar te maken.”