Lisanne Spaander – KIJK NAAR MIJ

Doorgebroken bij het grote publiek met de emotionele single Vechtersbaas, zet het jonge talent Lisanne Spaander nu de volgende stap met haar 13 tracks tellende album Kijk naar Mij. Dertien nummers waarop ze laat horen dat ze een talent voor de toekomst is.

Het nog maar jonge leven van Lisanne Spaander laveerde de afgelopen vier jaar tussen diepe dalen en hoge pieken. In oktober 2014 werd het Ewing sarcoom bij haar ontdekt. Botkanker. De diagnose maakt een enorme impact op het leven van de destijds 16-jarige Lisanne, die om zichzelf te kunnen uiten haar toevlucht zoekt in de muziek. Het zelfgeschreven Vechtersbaas is het resultaat. “Het liedje heeft me kracht gegeven en ik hoop dat het ook anderen die in dezelfde situatie zitten kracht geeft”, aldus Lisanne. “Vandaar ook dat ik in het Nederlands zing. De eigen taal geeft veel meer mogelijkheden om écht een boodschap over te brengen.”

 

Het muzikale heeft er volgens de zangeres altijd al ingezeten. “Op de basisschool viel op het laatste moment een hoofdrolspeelster van de schoolmusical uit. Toen heb ik schijnbaar -ik kan het me zelf niet eens meer herinneren gezegd ‘dat doe ik wel’. Toch kwam de echte interesse pas op de middelbare school, nadat ik de Theaterklas had gevolgd op de HAVO. Daarvandaan ben ik me gaan ontwikkelen. Ik heb op de Popschool zang-, gitaar- en pianoles gevolgd, optredens gedaan enzovoorts. Dat is niet gestopt toen ik ziek werd. Sterker nog, muziek heeft me er doorheen geholpen.”

In 2015 wordt Spaander verrast door het programma Staatsloterij Puur Geluk. Ze mag haar Vechtersbaas op tv zingen, begeleid door de Marcel Fisser Band. Haar talent valt op bij Cornelis Music, dat haar een contract aanbiedt. Onderwijl gaat het behandeltraject door én werkt Lisanne hard aan de afronding van haar eindexamen HAVO.

“Voor het genezingsproces helpt het enorm als je diverse doelen voor ogen houdt. In mijn geval natuurlijk mijn opleiding, muziek maken en optreden.” Het nummer Vechtersbaas heeft de zangeres gedurende het ziekteproces niet alleen gesteund, het nummer heeft ook deuren geopend. Lisanne Spaander heeft zangles gehad van Pia Douwes, opgetreden met Jeff Zwart, Claudia de Breij, Syb van der Ploeg en Jeroen van der Boom en stond in maart 2016 als klap op de vuurpijl voor 17.500 man in een uitverkochte Ziggo Dome met Marco Borsato. Bij Humberto Tan in RTL Late Night was ze twee keer te gast en mocht ze zowel Vechtersbaas als Kijk naar Mij ten gehore brengen. Ze heeft ook Maarten van der Weijden gevolgd in de 11-steden die hij zwom. Daar heeft ze verteld over onderzoek en daarbij vechtersbaas en Kijk naar mij gezongen.

Nu is er het album Kijk naar Mij, met daarop eigen composities in de vorm van Vechtersbaas, Kijk naar Mij, Dichtbij Jou, Muur van Glas, Toekomst, Mijn Weg en Een Nieuw Begin. Daarnaast drie goed gekozen covers Mag Ik Dan Bij Jou, Laat Me en Borsato’s Droom Durf Doe en Deel en het door Han Kooreneef voor haar en met haar geschreven nummer Ik Mis Je. De arrangementen van nummer 7 t/m 12 heeft Giovanni Caminita gemaakt. “Daar ben ik enorm trots op dat Giovanni dat wilde doen met mij. “ Giovanni en Lisanne kennen elkaar sinds Symphonica in Rosso en daarna bij 24-Kitchen waar Lisanne te gast was.

Daarnaast ben ik enorm trots dat Jeroen van der Boom mijn duetpartner is op Als Je Danst Met Mij (geschreven door Edwin de Groot & Marcel Fisser). Ik ben super perfectionistisch en in die nummers klopt het echt helemaal.”

Na genezen te zijn verklaard in 2017 is de tumor teruggekomen bij Lisanne en middels een operatie is het aangetaste bot verwijderd. Aanvullende behandelingen onderging ze tegen mogelijke uitzaaiingen. Kijk naar Mij is zowel de afronding van een hoofdstuk als een stap naar de toekomst. Met een HAVO-diploma en het album op zak, wordt de tijd een ‘tussentijd’ om de wervelwind van de afgelopen vier jaar even te laten bedaren en ten volle te onderzoeken waar de muziek haar heen brengt. “Ik kan niet wachten tot ik het land weer in ga om op te treden met mijn nieuwe album. Daarnaast ben ik ambassadeur geworden voor het nieuwe kinderkankerziekenhuis Prinses Maxima Centrum in Utrecht. Daar ben ik onder meer betrokken bij het internationale Outreach programma, zodat ik nu mijn lied Vechtersbaas ook in het Engels zing -Warrior- en mijn verhaal vertel in het Engels. Ik hoop meer dan ooit met mijn muziek anderen kracht te geven, te steunen en te inspireren.”