Geke van der Sloot presenteert CD met Urker eilandliedjes van wijlen Tromp de Vries

Geke’s Tiental o.l.v. Geke van der Sloot start het 39ste zangseizoen met de presentatie van haar nieuwe cd “Urk is `n gezegend laand”, met originele liedjes van het voormalige eiland Urk.

 

De nummers zijn ooit verzameld en opgeschreven door (wijlen) neerlandicus en historicus Tromp de Vries. Met deze release brengt Geke’s Tiental een lang gekoesterde persoonlijke wens van De Vries in vervulling. Geke van der Sloot koos voor het jaar 2018 vanwege 100 jaar Zuiderzeewet, Urk is 100 jaar eiland af. Zaterdagmiddag 22 september aanstaande om 16.00 uur zal burgemeester Van Maaren de eerste cd in ontvangst nemen in het gemeentehuis van Urk.

Urker liedjes van Tromp de Vries
(Wijlen) Tromp de Vries, regionalist-neerlandicus en historicus, werkte als jong onderwijzer op het eiland Urk en probeerde bij zijn leerlingen belangstelling te wekken voor de Urker taal en geschiedenis. Hij schreef verhalen en gedichten in het Urkers en droeg deze voor. Ook verzamelde hij bestaande Urker verhalen en versjes.
Zijn bundel “Urker Spukkies” zag, mede dankzij het Nedersaksisch Instituut in Groningen en de IJsselacademie in Kampen, in 1981 het licht. Bij de presentatie ervan zong Geke van der Sloot, oprichter van Geke’s Tiental, als zeventienjarige leerling van Tromp de Vries de Urker versjes uit de bundel.

ORIGINELE PAPIEREN MET LIEDJES
In 1986 bracht Geke haar eerste cd uit samen met haar kinderkoor Geke`s Tiental. Dat was het moment waarop Tromp de Vries besloot om Geke de originele papieren van de liedjes over te dragen met het verzoek of Geke ze met haar koor ooit wilde opnemen zodat ze bewaard zouden blijven voor de toekomst.
Nu, 32 jaar later, is het moment aangebroken dat de wens van Tromp de Vries in vervulling gaat. Samen met haar zangschool Geke’s Tiental heeft Geke de CD opgenomen in de Bethelkerk op Urk. Geke`s Tiental zingt de specifieke kinderliedjes en Geke zingt de overige liederen. Rienk Bakker bespeelt de vleugel.

De cd is opgenomen in samenwerking met De Boer Audio en Jauke van Dokkum en doormiddel van sponsoring tot stand gekomen. Vanaf 24 september is de cd “Urk is `n gezegend laand” op Urk verkrijgbaar bij boekhandel Koster en ’t Boekendal. Online is de cd verkrijgbaar op o.a. iTunes en Spotify en via www.gekestiental.nl