Buma NL Lifetime Achievement Award voor Thomas Tol.

Vandaag heeft Thomas Tol uit handen van minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de Buma NL Lifetime Achievement Award mogen ontvangen.

 

De Volendamse componist werd totaal verrast met de overhandiging door de Minister. Hij ontving de onderscheiding in het bijzijn van vrouw en zoon, die voor deze bijzondere uitreiking onder valse voorwendselen naar Den Haag waren gedirigeerd.

Thomas Tol ontvangt de Buma NL Lifetime Achievement Award voor zijn werk als componist. Tol heeft de afgelopen vier decennia een indrukwekkend en succesvol oeuvre opgebouwd en is daarmee van onschatbare waarde voor de Nederlandse muziekcultuur. Daarnaast is Thomas Tol de grondlegger van de zogeheten palingsound; het zo kenmerkende ‘Volendamse geluid’ waarmee onder andere BZN wereldberoemd zou worden.

Minister Van Engelshoven: “Zowel vóór als achter de schermen heeft Thomas Tol een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de Nederlandstalige muziek. Hij is één van de grondleggers van een geluid dat tot ver buiten Volendam te horen is. Al jarenlang. De ‘palingsound’ en het levenslied zijn mede dankzij Tol een begrip, en bij heel veel Nederlanders populair. Ook bij mij, trouwens. Laatst zong ik nog mee met Hazes, tijdens een theaterfestival in Amsterdam.”

Thomas Tol wordt bekend als toetsenist van BZN. Faam verwerft hij als componist; zijn liedjes en melodieën zijn bekend en geliefd bij een groot publiek en worden gewaardeerd door jong en oud. Vanaf het begin van de jaren zeventig tot nu componeerde Tol meer dan 300 liedjes; tientallen hits en vele nummer-1 hits voor BZN, Tol & Tol, Annie Schilder en recent Jan Smit.

In de jaren zeventig en tachtig was Tol verantwoordelijk voor nagenoeg alle hits van BZN; hij componeerde in die periode meer dan twintig hits waarvan er achttien de Top 10 van de Nationale hitparade bereikten. Mon Amour en Pearlydumm haalden zelfs een nummer-1 notering.

Jan Smit
Na het succes met BZN start Thomas met zijn broer en gitarist Cees, die eveneens deel uitmaakte van BZN, de formatie Tol & Tol. Het resulteert in een internationale carrière en de nummer-1 hit Eleni. Vanaf 2002 legt het duo zich verder toe op het produceren van de albums van de populaire Volendamse zanger Jan Smit. Thomas Tol componeert en produceert – samen met zijn broer en tekstschrijver Cees – in de daaropvolgende jaren tientallen hits voor Jan Smit, met vier nummer-1 noteringen waaronder ‘Als de morgen is gekomen’ en ‘Dan volg je haar benen’. Thomas heeft met zijn talent, gevoel voor melodie, compositorische vakmanschap en in de samenwerking met zijn broer een cruciale bijdrage geleverd aan het succes van de muziekcarrière van Jan Smit.

Buma NL Lifetime Achievement Award
Elk jaar wordt op Buma NL de Lifetime Achievement Award uitgereikt aan een componist-tekstschrijver die gedurende een langere periode met zijn/haar composities en/of liedteksten een waardevolle bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandstalige muziekcultuur.

Eerdere winnaars van de Buma NL Lifetime Achievement Award zijn:
2013: André Hazes (postuum)
2014: Pierre Kartner (Vader Abraham)
2015: Normaal
2016: Gerard Joling
2017: Lenny Kuhr

Tijdens Buma NL op 1 oktober zal Thomas Tol een uitgebreid interview geven over zijn werk als componist.