Samenwerking Bennie Jolink en de Heinoos gestopt.

Voormalig Normaal-voorman Bennie Jolink en The Heinoos zijn al weer uit elkaar. De samenwerking tussen Jolink en de Overijsselse band heeft nog geen twee maanden geduurd, aldus De Gelderlander op haar website. Destijds kondigden ze samen groot aan dat The Heinoos de enige, rechtmatige erfgoedbeheerder was van Normaal, de in december 2015 gestopte, Achterhoekse dialectrockgroep.

Wij wilden een andere koers varen dan Jolink en het Nor­maal-ma­na­ge­ment.
Er is echter een verschil van inzicht ontstaan over de invulling van de shows onder de naam Høken met de Heinoos, vertelt manager Ronnie Degen van The Heinoos. ,,Wij wilden een andere koers varen dan Jolink en het Normaal-management. Daar kwamen we samen niet uit en daarom zijn we in goed overleg uit elkaar gegaan.’’

Degen benadrukt dat het puur gaat om een zakelijk verschil van inzicht, niet om een ruzie op persoonlijk of creatief vlak. ,,We respecteren elkaar nog volledig.’’

Dat laatste bevestigt Jolink: ,,Ik heb niks persoonlijks tegen die jongens. Even goeie vrienden dus.’’
Andere lezing
De oude rocker uit Hummelo (71) heeft echter wel een andere lezing over het verbreken van de samenwerking. ,,Het probleem zit ‘m, zoals bijna altijd, in het management. De Heinoos willen onderdeel worden van een gedeeld management met Bökkers. Dit is voor Dick van Berkum (Normaal-manager, RA) en mij absoluut niet acceptabel.’’
Dat heeft ermee te maken dat Bökkers, de populaire rockband uit Salland, ooit naam heeft gemaakt met de tour Bökkers dut Normaal. Jolink: ,,Zonder ons daar ooit iets over te vragen. Indertijd dachten wij: laat maar waaien, want protesteren kan kinderachtig overkomen. Maar de kracht van Normaal was juist de creativiteit en doorontwikkeling van de muziek. Daarom snap ik helemaal niks van het coveren van andermans werk.’’
‘Het ronde archief’
Jolink, inmiddels zelf weer volop bezig met muziek maken, zou The Heinoos helpen bij het schrijven en componeren van eigen nummers en had daar veel zin in. Zo had hij bijvoorbeeld een serie ontwerpen en tekeningen gemaakt voor het nieuwe materiaal en de tour van de band, de zogeheten Veldtocht 2.0. ,,Die gaan dus waarschijnlijk in het ronde archief verdwijnen’’, meldt Jolink, doelend op de prullenbak. De Achterhoeker noemt het ‘zeer betreurenswaardig dat het zo gelopen is’.

De band The Heinoos ontstond 18 jaar geleden in Gramsbergen, een dorpje in het uiterste noordelijke puntje van Overijssel. Bandleden zijn Remko Keizer, Marco Mepschen, Erik van ’t Holt en Daniël Altena. De tour Høken met de Heinoos gaat gewoon door, te beginnen vanavond in de kerk in Hummelo. Alle data en locaties staan op de site van de band.

Rick Aalbers – Bron; De Gelderlander