Dialect rockband met muzikanten uit Drenthe, Groningen en Overijssel.

Van Deele is een dialect rockband met muzikanten uit Drenthe, Groningen en Overijssel. De naam “Van Deele” is een verbastering van “Volk van de Deele” , dit waren vroeger de harde werkers die niet in de boerderij zelf mochten komen, maar zich moesten vertoeven in “de Deel” .Vaak geassocieerd met ruig en/of asociaal volk.

 

In 2015 is Van Deele ontstaan n.a.v. een advertentie op een internetsite voor muzikanten. Oene (zang/bas) zocht 2 gitaristen en een drummer voor een boerenrockband. Al snel waren de 2 gitaristen gevonden (Brammert en ÔhnÔ) . In eerste instantie werd er gerepeteerd met een tijdelijke drummer (Erik “de viking” Spreen) Maar na een maand werd de eerste vaste drummer gevonden, hij kreeg de naam “de nachtburgermeester van Wolvega” wat al snel voor problemen zorgde bij de bestelling van het 1e bandshirt. Na een kort overleg is er besloten om hem om te dopen naar “Hielke” dit ivm zijn friese roots. Na 1,5 jaar kon Hielke niet meer de tijd vinden om wekelijks te repeteren en werd “Tammo Tama”uit Groningen gevonden. De 5e poot van de band is “Dwarse Lars” die behalve het licht en geluid ook de deuropener is voor de band.

In het begin speelde Van Deele vooral covers van de gerenommeerde boerenrockbands en wat nummers van AC/DC met een eigen tekst. Het schrijven van eigen werk werd al snel opgepakt en resulteerde in het eerste nummer “Voak bun ie te bange” . Na wat optredens en het verder uitwerken van de nummers is er voor gekozen om 2 nummers op te nemen bij de S&K studio in Doetinchem van Dick Kemper. Als Van Deele wat doet, dan willen ze het gelijk goed doen. Dit resulteerde in de volgende nummers:

1. Jenever Jan
2. Voak bun ie te bange

Met het Nummer Jenever Jan heeft de band mee gedaan met het Dreents liedties festival en eindigde als 5e in de finale. De jury was misschien wat minder onder de indruk van het nummer, maar het publiek koos Van Deele als favoriet!

Het verhaal achter Jenever Jan

In de jaren 50 was er in de buurt van de Drentsche AA een oude schuur die wat afgelegen lag in de beschutting van een bos. In deze schuur werd een illegale jeneverstokerij geplaatst door Jan (achternaam bekend bij de redactie). Omdat werken niet het hoogste goed was voor onze Jan, maar alcohol des te meer. Besloot Jan zijn eigen jenever te stoken. Er werd gelijk in grote mate gestookt waardoor er enkele honderden liters per week werd gebrouwen. Omdat Jan misschien wel een grote drinker was, maar zelfs deze hoeveelheden niet aan hem besteed waren, werd er besloten Jenever te verkopen buiten het zicht van onze fiscale vrienden van de overheid. Een liter Jenever werd van de hand gedaan voor 10 gulden en werd alleen verkocht aan mensen die Jan vertrouwde. Het stoken en verkopen van de Jenever heeft Jan geen windeieren gelegd. Door overmatige consumptie van zijn eigen gestookte Jenever, heeft Jan hier echter niet lang van kunnen genieten. 4 jaar na het plaatsen van de stokerij, is Jan overleden. Hij werd gevonden door 1 van zijn weinige vrienden (en tevens grote afnemer).

Bij het onderzoek wat de plaatselijke politie deed naar het overlijden van Jan en de illegale stokerij is tevens een kleine hennepplantage aangetroffen op de zolder van de schuur. Geruchten gaan dat dit het geheime ingrediënt was van Jan’s aole borrel.

Voor meer informatie kunt U terecht bij Erwin Griemink: 06-46236535