Optreden Broederliefde Bevrijdingsfestival op losse schroeven na antisemitisch filmpje

Het is nog maar de vraag of de popgroep Broerderliefde Ambassadeur van de Vrijheid blijft. Na de bekendmaking dook een filmpje van vorig jaar op waarin rapper Emms, lid van de popgroep, antisemitische teksten scandeert. Als Ambassadeur van de Vrijheid zou de popgroep ook het bevrijdingsfestival in Zwolle aandoen.

In een reactie laat het Nationaal Comité 4 en 5 mei weten de grievende leuzen te betreuren en hiervan afstand te nemen.

Excuses 

Het filmpje is gemaakt tijdens de huldiging van Feyenoord, na het winnen van de bekerfinale vorig jaar. Destijds heeft Broederliefde excuses gemaakt, en ook nu heeft de groep opnieuw excuses aangeboden.

De groep heeft eerder dit jaar een bezoek gebracht aan voormalig vernietigingskamp Auschwitz. Het Nationaal Comité wilde zo de ambassadeurs kennis laten maken met het thema vrijheid en onvrijheid en ze te laten zien wat er is gebeurd in de Tweede Wereldoorlog.

Gevolgen voor samenwerking 

Het Nationaal Comité heeft afgesproken dat Broederliefde in gesprek gaat met Jacques Grishaver, voorzitter van Nederlands Auschwitz Comité en met Jacques Justus, die zich inzet om spreekkoren tegen te gaan.

Na deze gesprekken wordt gekeken of de samenwerking tussen de popgroep en het Comité wordt voortgezet.

Reactie Emms

“Mijn bezoek aan Auschwitz is bij sommigen in het verkeerde keelgat geschoten, omdat er vorig jaar een filmpje van mij online is verschenen waarin ik feest vier tijdens de inhuldiging van Feyenoord. In dit filmpje is te zien dat ik mij op een onacceptabele manier uitlaat over het behaalde succes van Feyenoord”, laat Emms weten in een reactie.

Emms heeft spijt van de dingen die hij heeft gezegd. “Ik heb bepaalde woorden gebruikt die vaker worden gebruikt onder de supporters van Feyenoord, wanneer ze hun tegenstander willen intimideren. Dit is geen excuus en dat besef ik me ook, het kan niet door de beugel.”

‘Nooit luchtig doen over verschrikkingen holocaust’

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei was niet op de hoogte van het filmpje. Emms laat weten dat ze daar nooit over gesproken hebben omdat het volgens hem in het verleden lag.

Zijn bezoek aan Auschwitz heeft indruk gemaakt op de rapper. “Ik besef mij meer dan ooit dat we nooit luchtig kunnen doen over de verschrikkingen van de holocaust. Juist daarom ben ik trots dat ik dit jaar als ambassadeur van de vrijheid mag zijn zodat ik andere jonge mensen kan laten zien dat het belangrijk is om hierbij stil te staan tijdens herdenkings- en bevrijdingsdag.”

Het is onduidelijk wanneer bekend wordt gemaakt of Broederliefde ambassadeur blijft.

RTV OOST, Popgroep Broederliefde Foto: Bevrijdingsfestivals.nl