Broederliefde niet langer Ambassadeur van de Vrijheid.

De Rotterdamse formatie Broederliefde is niet langer Ambassadeur van de Vrijheid tijdens Bevrijdingsdag. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft dit besloten nadat er een video verscheen waarin rapper Emms, lid van de popgroep, antisemitische teksten scandeert.

 

“Hij is zich zeer bewust van de impact van de uitlatingen die hij heeft gedaan en heeft daar excuses voor aangeboden,” zegt het Comité in een verklaring. De organisatie is tot de conclusie gekomen dat de titel Ambassadeur van de Vrijheid nu niet passend is en wil voorkomen dat deze discussie op 4 en 5 mei het herdenken en vieren in de weg staat.

Ambassadeurs van de Vrijheid

Net als Ambassadeurs De Staat en De Jeugd van Tegenwoordig zou Broederliefde in een helikopter langs verschillende festivals vliegen om daar op te treden. Niek van der Sprong is organisator van het festival in Zwolle: “Ik verwacht niet dat er een andere Ambassadeur wordt aangewezen.” “Het filmpje is heel vervelend en niet goed te praten. Maar het laat wel zien dat aandacht voor dit onderwerp nodig is.”

Gevolgen programmering

Wat het voor de programmering betekent weet Van der Sprong nog niet: “We zijn in overleg met het management van Broederliefde en de andere festivals waar ze zouden optreden.” Dat betekent niet dat een optreden op het festival is uitgesloten, zegt Van der Sprong: “Ze zijn niet voor niets uitgekozen. De groep is ook naar Auschwitz geweest, waar een mini-documentaire over het onderwerp is gemaakt.”

Broederliefde RTV OOST Foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei, Ilvy Njiokiktjien