Zanger Brian deelt zijn heftige ervaringen met internetpesten.

ZANGER BRIAN KRIJGT ENE NA DE ANDERE VALSE OPMERKING OVER ZIJN UITERLIJK EN IS ER KLAAR MEE ;  Zanger Brian ging al eerder viral met een Facebook-bericht en is nu hard op weg dat voor een tweede keer te doen. Deze keer deelt hij zijn heftige ervaringen met internetpesten.

 

‘JE MOET IETS AAN JE TANDEN DOEN’
In zijn bericht vertelt hij hoe hij vijf jaar geleden trots zijn eerst single online plaatste. Maar zijn vreugde ging al snel over in verdriet toen hij de kwetsende reacties las. ‘De eerste comment op de video was “First thing you should do is fix your teeth…”‘ Dat kwam hard bij hem aan, want dat was niet het enige onaardige commentaar onder de video. Mensen schreven dat het nummer beter zonder clip geplaatst had kunnen worden en andere nare dingen over zijn uiterlijk.

HOORT ER BIJ
En dat kan en mag je gewoon niet doen, schrijft Brian nu: ‘Om me heen hoor ik vaak de argumenten “Ja dat hoort erbij” en “Tja, dan moet je maar een dikkere huid krijgen”. Maar waarom? Waarom moet ik mijn gevoel aanpassen op de harde oordelen van anderen, enkel en alleen omdat ik toevallig werk in de muziek en mij dus in het publieke oog bevind?’

STICHTING VEILIG ONDERWIJS
Sinds een paar maanden is Brian ambassadeur van Stichting Veilig Onderwijs. Deze stichting zet zich in voor een veilig sociaal maatschappelijk klimaat. Daar ontmoette hij Gerard en Ingrid. ‘Twee hartverwarmende lieve mensen die een prachtige dochter hadden. Ze is dood. Of beter zeg ik: doodgepest. Op dertienjarige leeftijd zag hun dochter Livia het leven niet meer zitten en de pesterijen en harde woorden hebben haar tot suïcide gedreven.’

HET KAN NIET
Hij zet zich nu in om pesters in te laten zien dat pesten onder het mom van een grapje of gewoonte simpelweg niet kan en dat dit elk jaar te veel levens eist. ‘Misschien moeten we in 2017 eerst onze woorden zelf eens proeven, voordat we ze uitspugen naar een ander.’

Bron; Brian / LindaNieuws

Foto; Brian Facebook

Brian;

In 2011 nam ik een demo op. Een dag later had ik een platencontract en nog geen week later nam ik met een budget van €60,00 mijn videoclip op. Voor die tijd had ik eigenlijk alleen bekenden als abonnees op mijn eigen YouTube kanaal en misschien wat mensen die mij hadden gehoord tijdens een optreden of die mij toevallig hadden gevonden. Ineens stond hij daar dan, mijn videoclip. Op het kanaal van Armada Music. Op een tof trance-label werd ik met een akoestisch liedje aan bijna drie miljoen abonnees voorgeschoteld. De eerste comment op de video was “First thing you should do is fix your teeth…”

Auw.

Ik heb inderdaad geen mooie tanden, maar dat ik een hele dankbare hardwerkende vocalist was die een uur met tranen in de ogen had gezeten vanwege het eindelijk binnenslepen van dat felbegeerde platencontract, dat leek niemand iets te kunnen schelen. “Who’s this Brian clown? Horrible guy, horribly dressed, ugly smashed face”. Ik vervolgde mijn weg door de comments. “Haha he can’t sing at all”, “Who’s this fag”, “Ugly motherfucker”, “Decent underbite on this chode”. Toen de eerste comment in het Nederlands zich meldde kwam het ineens wel heel erg dichtbij. “Zonder clipje beter die kerel ziet er niet uit”.

Van oprechte blijdschap ging ik die avond naar intense teleurstelling. Het heeft best een tijdje geduurd voordat ik het plezier weer zag in het muziek maken. Hoewel ik heel goed tegen kritiek kan en prima kan incasseren, heb ik wat meer moeite met ongenuanceerd veroordelend lomp gedrag. Niet dat ik er niet tegen kan, want ik ben er inmiddels wel immuun voor, maar het is gewoon onnodig. Om me heen hoor ik vaak de argumenten “Ja dat hoort erbij” en “Tja, dan moet je maar een dikkere huid krijgen”. Maar waarom? Waarom moet ik mijn gevoel aanpassen op de harde oordelen van anderen, enkel en alleen omdat ik toevallig werk in de muziek en mij dus in het publieke oog bevind? De pester hoort in de spiegel te kijken naar zijn of haar eigen fouten, tekortkomingen en frustraties. Maar dat is te confronterend en we leven in een maatschappij waar het “allemaal maar gewoon moet kunnen”.

Bij een filmpje waar Mariah Carey hinder heeft van technische mankementen, noemen we haar een dikke hoer die alleen maar kan playbacken. Dat ze moeder is van twee kinderen vergeten we maar even voor het gemak. Dat ze een eigen Fresh Air Fund zomerkamp heeft voor minderbedeelde kinderen en zich inzet voor een dertiental andere goede doelen slaan we ook maar even over. Dat ze vorige week nog prima zong, dat ze ieder jaar van de 90’s een nummer één hit had, dat ze iedere dag van haar leven hard gewerkt heeft, dat ze in het verleden elke noot heeft gezongen die er maar te zingen valt en dat ze 99% van haar catalogus zelf heeft geschreven. We vergeten het allemaal. Ze doet klunzig op een podium en dat komt voorbij op YouTube, dus ze is een hoer.

We maken zonder toestemming foto’s en camerabeelden van mensen die publiekelijk vernederd worden. Deze zetten we online met een goede clickbait titel en scoren maar! We taggen daar al onze vrienden in. Lekker even lachen.

Sinds een paar maanden ben ik ambassadeur van Stichting Veilig Onderwijs, dat zich inzet voor een veilig sociaal maatschappelijk klimaat. Zij houden zich veel bezig met de ins en outs van pesten en via de stichting ontmoette ik Gerard en Ingrid. Twee hartverwarmende lieve mensen die een prachtige dochter hadden. Ze is dood. Of beter zeg ik; Doodgepest. Op dertienjarige leeftijd zag hun dochter Livia het leven niet meer zitten en de pesterijen en harde woorden hebben haar tot suïcide gedreven. Ach ja, had ze maar een dikkere huid moeten krijgen, toch? Het waren maar grapjes, toch? TOCH?

Helaas is Livia één van velen. De jaarcijfers:

546.500 Depressief
800.000 Stemmingsstoornis
001.640 Zelfmoord

Pesten, uitlachen, bedreigen, vernederen, treiteren, afpersen, buitensluiten, intimideren, roddelen, oordelen. Het gebeurt vaak onder het mom van een grapje of uit gewoonte. In het echte leven, maar vooral ook online waar we veilig achter ons soms neppe profielplaatje schuilen. We hebben vaak niet door wat onze harde woorden met een ander kunnen doen. Niemand is perfect. Ik zeg niet dat we allemaal elkaars vriend moeten zijn. Dat we elkaar allemaal moeten knuffelen en aaien bij een groot kampvuur. Kritiek hebben mag. Een mening hebben mag. Ik ben een groot voorstander van humor. Maar misschien moeten we in 2017 eerst onze woorden zelf eens proeven, voordat we ze uitspugen naar een ander.