Zangeres Jerney Kaagman onderscheiden met de Hans Kosterman Prijs.

Jerney Kaagman heeft uit handen van Henk Westbroek de Hans Kosterman Prijs ontvangen. De nominatiecommissie van de Gouden Notekraker heeft deze prijs namens de rechtenorganisaties Sena en NORMA aan haar toegekend vanwege haar bijzondere verdiensten op het vlak van het naburige recht en de belangen van naburig rechthebbenden (in het bijzonder musici en platenmaatschappijen).

De prijs bestaat uit een Platina Notekraker en een geldbedrag van 5.000 euro, ter vrije besteding van de ontvanger.

Jerney Kaagman heeft zich eerst als voorzitter en mede-oprichter van belangenorganisatie BV Pop hard gemaakt voor de belangen van uitvoerende kunstenaars. Van 2000 tot 2009 was zij actief als directeur van stichting Conamus (het huidige Buma Cultuur). Daarnaast vervulde zij tal van bestuursfuncties in de wereld van het auteurs- en naburig recht. In de lobby voor invoering van het naburig recht vervulde zij tezamen met belangenorganisaties als Ntb, FNV en de NVPI een belangrijke rol.

Quote Jerney Kaagman: “De beschaving van een land begint met de erkenning en waardering van het intellectueel eigendom. Dit is mijn inziens des te meer waar omdat wij thans te maken hebben met een informatiemaatschappij en een wereldwijde informatie economie.”

Kaagman, eveneens bekend als zangeres van de Haagse popgroep Earth & Fire, is de tweede persoon die de Hans Kosterman Prijs in ontvangst mag nemen. Hans Kosterman (1945-2015) was jurist, muzikant, tekstschrijver en bestuurder bij diverse auteurs- en naburige rechtenorganisaties en kreeg in 2014 de eerste award, toen nog de ‘Platina Notekraker’. Als eerbetoon draagt de prijs sindsdien zijn naam.

Sena.nl