Monique Klemann ( Lois Lane) in duet met Coco Zhao.

monique-kleemanDe Amsterdamse popband Lois Lane is in 1984 opgericht door Tijn Touber en Monique Klemann. Na een paar leuke hoogtepunten als touren met Prince, 8 albums, een nummer 1, verschillende hitnoteringen in de Album Top 100.  De zusjes Klemann zijn naast hun avontuurlijke uitstapjes als het verzorgen van de titelsong voor de tv-series Dunya en Desi, Combat, de film Amsterdamned van Dick Maas en deelname aan tv-shows als “Van Popster tot Operaster” met als laaste uitstapje “The Winner is”, ook nog volop in de studio bezig.

 

Naast Lois Lane reizen Monique en Suzanne ook stad en land af met The Girls Wanna Have Fun (http://www.girlswannahavefun.nl) en zetten zij zich in voor Orange Babies (http://www.orangebabies.nl).

Monique Klemann & Coco Zhao hebben nu een nieuwe single genaamd; COOOL

 

 

In 1985 vraagt Monique haar zus Suzanne of zij de band voor een optreden van de Grote Prijs van Nederland wil versterken en staan de twee voor het eerst samen op het podium. Zo wordt de karakteristieke sound van de band geboren en al winnen ze niet, het éénmalig optreden van de zussen maakt zoveel indruk dat Warner Music ze kort daarna een platencontract aanbiedt. De eerste single“Break it Up”uit 1987 krijgt onverwacht veel aandacht en staat enige weken in de tipparade.

In 1988 heeft Loïs Lane de eerste hit met “Amsterdamned”, de titelsong van de gelijknamige film van Dick Maas. Warner Music gooit eind 1988 al het nationale product eruit en LoïsLane staat op straat. Met behulp van giften van familie en vrienden richten zij Lowland Records op. Het in eigen beheer opgenomen ‘My Best Friend’wordt een grote hit. De muziekindustrie is direct weer geïnteresseerd en in 1989 verschijnt het debuutalbum‘LoïsLane’ bij Polydor, dat Lowland Records inlijft. De mini-cd behaalt de eerste plaats in de Album Top100. ‘It’s The First Time’ wordt een Top 10-hit en aan het eind van het jaar is het album platina.

Op een feest van Polydor voor de verzamelde artiesten van het label, is LoïsLane –winnaar van de Zilveren Harp- het stralende middelpunt en wordt het succesvolle jaar uitbundig gevierd. Het wordt een gedenkwaardige avond. In 1990 verschijnt ‘Fortune Fairytales’,het eerste volledige Dit album wordt eveneens platina. Met ‘I Wanna Be’, de tweede single, raakt de band opnieuw in een stroomversnelling. Prince ziet als hij in Nederland is voor een reeks concerten de video op MTV en is zeer onder de indruk van het liedje. Hij zoekt contact en nodigt LoisLane uit om als opening-act mee te gaan op zijn ‘Nude’-Tour. Hoogtepunt is een serie optredens in een uitverkochte Wembley Arena in Londen.

‘Precious’, dat in 1992 verschijnt wordt deels door Prince geproduceerd en deels door LoisLane zelf. Ze blijven trouw aan hun eigen stijl. Na jaren intensief touren komt in 1993 het live-album‘Live at the Arena’uit. Hierna slaat Loïs Lane met andere muzikanten een nieuwe richting in en in 1995 komt het album’Fireflight’uit. Op dit door Bart van Poppel en Slyde Don Cher geproduceerde album heeft Loïs Lane een meer retro-achtig rockgeluid, met soul en disco-invloeden.

Volgens Monique en Suzanne is ‘Fireflight’nog steeds hun beste album. De eerste single ‘Tonight’wordt een top-10 hit. Loïs Lane is een graag geziene band in het ‘live circuit’en wordt gevraagd voor de‘Marlboro Flashback’tour. Er wordt gekozen voor een flashback naar ABBA. Dit wordt zo’n groot succes dat de vraag naar LoïsLane ‘goes’ ABBA tot op de dag van vandaag groot is. De daarop volgende jaren heeft de band losse single-successen met ‘Simply Beautiful’en’Combat’, de titelsong van de gelijknamige televisieserie waarin Suzanne een rol vertolkt.

In het voorjaar van 2000 verschijnt’Hear Me Out’ geproduceerd door de Brit Andy Wright (o.a. Simply Red en de Eurythmics). Met de single‘Whatever you may know’bewijst LoïsLane dat de zoektocht naar vernieuwing nog niet ten einde is. Terwijl Monique ook begint met solo-concerten en een American Songbook-tour met het Metropole Orkest doet, zet Suzanne zich intensief in voor het goede doel (Orange Babies) en treden ze veel op met andere bekende Nederlandse zangeressen in de formatie ‘Girls Wanna Have Fun’.

LoïsLane brengt nog twee losse singles uit; de Poppy Dance single ‘When I’m with you’, die de 30ste plaats in de hitlijsten behaald.Voor de bekroonde tv-serie “Dunya en Desie wordt “Here you come again” van Dolly Parton opgenomen. In 2004 verschijnt ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van LoisLane een DVD en wordt een reeks zeer succesvolle concerten gegeven.

In 2006 speelt Monique in de tv-serie‘Parels en Zwijnen’een nachtclubzangeres en wordt haar gevraagd de muziek te maken. Naar aanleiding daarvan verschijnt het eerste solo-album van Monique’On Patrol’. In 2013 verschijnt weer een volledig Loislane album getiteld ’As one’, opgenomen en deels geschreven in Berlijn. In 2014 volgt een korte tour langs de bekende zalen van het popcircuit.

Tot op de dag van vandaag is LoisLane bezig met optredens, zij het in het commerciele circuit. Duidelijk is wel dat ze nooit op zullen houden te bestaan. Ze zullen immers altijd zusjes blijven.