Back to the Fiftiezz met de Wannebiezz een groot succes.

wanneb-50-kerkAfgelopen vrijdag schudde Schiedam weer eens ouderwets op haar heilige grondvesten. In de historische Grote- of Sint Janskerk vierden de Wannebiezz een bijzonder feest. Met meer dan 500 bezoekers gingen zij “Back to the Fiftiezz” waarbij niet alleen de onverslijtbare hits uit die tijd vertolkt werden, maar ook het eigen Wannebiezz repertoire gebracht werd in een stijl zoals dat in de legendarische jaren ’50 geklonken zou kunnen hebben.

Een groot deel van de bezoekers had zich, na weken van voorbereiding en voorpret, in een fifties outfit gehesen en was wel toe aan een avondje swingen en zingen. De van zichzelf al prachtige kerk was nu nog fraaier door het imposante podium, de decoraties en het kleurrijke licht. Speciaal voor deze gelegenheid was een bijna authentieke kapsalon ingericht waar tweedejaars studenten van de kappersopleiding van het Albeda College in Maassluis de bezoekers van een gepast fiftieskapsel voorzagen. Zij konden zich verheugen op een flinke belangstelling dus ze föhnden en sprayden dat het een lieve lust was.

Arie, Rocco en Gilles waren niet alleen naar deze heilige grond in hartje Schiedam getogen, zij namen illustere gasten mee. Allereerst werden zij ondersteund door hun vaste begeleidingsband De Patjepeeërs: vier topmuzikanten die het mogelijk maken om dergelijke muzikale uitstapjes te maken. De zus van Gilles, Sjaan Valkhoff, is niet alleen een begenadigd zangeres, ook als deejay weet ze zich uitstekend staande te houden en heeft daarbij een enorme repertoirekennis als het gaat om Gouwe Ouwe Hits. Een optreden van BEM werd met gejuich ontvangen en heus niet alleen door de heren in het publiek. De dames gooiden er, op z’n Rotterdams gezegd, de beuk in. Gilles had al aangegeven dat men meerdere hoogtepunten op één avond kan hebben en dat werd bevestigd met een bijzonder mini-optreden van Elvis. Op de klanken van The King himself werd het publiek verrast met een ludieke playback act. De avond werd nog nostalgischer met een optreden Riem de Wolff. Mr. Blue Diamond staat volgend jaar 60 jaar op de planken, maar performt nog als een tieneridool en bespeelt de meisjes, die met hem meegegroeid zijn, nog steeds op vakkundige wijze.

Onder de werkelijk onnavolgbare begeleiding van Jack Kerklaan werd, door middel van een verloting, het allereerste exemplaar van de nieuwe Wannebiezz single overhandigd aan een dolenthousiaste bezoekster. Vervolgens zongen de Wannebiezz speciaal voor haar “Wat ik leuk vind aan jou”, maar of ze daar nou in alle spanning en euforie iets van meegekregen heeft, valt te
betwijfelen. De Wannebiezz wordt een “feelgoodband” genoemd en daar mag gerust aan toegevoegd worden “voor jong en oud”, want naast de twintigers en dertigers blijken de heren ook de ‘oudere jongeren’ aan te spreken waarbij zeventigjarigen geen uitzondering waren. Dat dit uitstekend mixt bleek vrijdag wederom, want het sfeertje was niet alleen uitbundig, het was vooral gezellig. Wat zeg ik? Ontiegelijk gezellig.