WOLTER KROES VAN VIVA HOLLANDIA NAAR AZNAVOUR

wk-npo-robert_gort_fotografie-0042high-resVan Viva Hollandia naar Aznavour….. De zanger, bekend van zijn feestnummers, laat in dit portret een heel andere kant van zichzelf zien. Songbook-klassiekers van onder anderen Charles Aznavour, Louis Armstrong en Joe Dolan zijn door hem in een Nederlands jasje gestoken. Het portret geeft verder een kijkje in de keuken bij Wolter. Zijn ouderlijk huis, de band met zijn vader, zijn concerten in Rotterdam Ahoy en uiteraard de productie van zijn nieuwe album, waar hij met grote tevredenheid op terug kijkt. ‘Het zit me als een maatpak en ik vind het geweldig’.

 

“Ik ben gek op Aznavour”, geeft Kroes als reden voor zijn nieuwe stap. “Ik heb hem drie jaar geleden in het Olympia Theater in Parijs gezien. Dat vond ik zó mooi”. Deze vonk doet hem besluiten om een Nederlandstalig album in de klassieke bigband-traditie te maken. “Dit project wilde ik groots aanpakken. Een groot orkest, met veel strijkers, veel blazers, backing vocals. Het moest allemaal echt zijn zoals het vroeger was. Dat vind ik mooi”.

Van Viva Hollandia Naar Aznavour toont de passie van Kroes voor muziek. Op 6-jarige leeftijd begint hij met drummen, wint hij talentenjachten met de vertolking van Al Martino’s Spanish Eyes en treedt hij op met I’ll Never Fall In Love van Tom Jones, voordat het grote succes komt met eigen hits als Laat me los, Ik heb de hele nacht liggen dromen en uiteraard Viva Hollandia. Zijn muzikale liefde ligt echter niet bij deze feestnummers, maar bij ballads en, zo blijkt nu, klassiekers en evergreens. “Bij deze nummers komt de muzikant in mij altijd veel meer naar boven. Die feestmuziek heb je nodig als artiest, maar in mijn hart dacht ik altijd, ik wil zoveel meer, een andere kant van mezelf laten horen”.

Sterren NL
Sterren NL is het toonaangevende platform van AVROTROS, gericht op Nederlandse muziek en (gevestigde en aankomende) artiesten in het populaire en volkse genre. Sterren NL heeft als missie om, als bewaker van de schatkamer van de Nederlandse muziek, dit belangrijke en populaire onderdeel van de Nederlandstalige volkscultuur uit te lichten, te archiveren en te promoten.

NPO Sterren NL special: Van Viva Hollandia naar Aznavour is op zaterdag 5 november om 17.05 uur te zien bij AVROTROS op NPO 1

wk-npo-robert_gort_fotografie-0042high-resFotocredits: Robert Gort
Beeldmateriaal: pers.avrotros.nl