Opmars van Oktoberfesten in Overijssel werkt als ’n Frans Bauer Syndroom

okt-fest-marita-dsc_6996Met een pul bier in de hand meezingen met Duitse Schlagers gehuld in een dirndl of lederhosen. De Oktoberfesten zijn populairder dan ooit. Ook Overijssel is aan het bierfeesten geslagen, overal in de provincie worden inmiddels Oktoberfesten gehouden. De één groot, zoals in Geerdijk met meer dan drieduizend bezoekers. De ander op wat kleinere “gemütliche” schaal, zoals in Vriezenveen op 29 oktober. Of in de voetbalkantine, zoals bij Stevo in Geesteren op 19 november.

 

Niet goedkoop
Geld lijkt geen rol te spelen bij de bezoekers. Iedereen loopt in dirndls en lederhosen en de grote glazen bier vinden gretig aftrek. Veel is niet genoeg.

Ruud Lanjouw van webwinkel Feest en Kleding in Vriezenveen ziet de Oktoberfesten steeds populairder worden: “4 jaar geleden waren de lederhosen een klein deel van de winkel en dan vooral voor de carnaval. Nu heb ik ze tussen de 20 en 100 euro en allerlei verschillende kleuren.”

“Maar je moet ook zo’n diversiteit hebben, want allerlei verschillende mensen bezoeken de Oktoberfesten. Studenten willen vaak niet te veel betalen voor de kleding, terwijl iemand anders elk jaar een andere outfit wil.
Frans Bauer Syndroom

RTV Oost presentator en Oktoberfest-kenner Wybrand van der Sande is blij met de populariteit van de feesten en de Schlagers die daar bij horen: “In 2002 ben ik begonnen met deze feesten. Ik denk dat ik wel een klein beetje heb ik bijgedragen aan dit succes.”

Volgens Van der Sande komen mensen nu openlijk uit voor hun schlagerliefde. “Ik noem dat het Frans Bauer Syndroom. Voordat die succesvol was, draaiden ook directeuren en tandartsen zijn muziek, maar het cd’tje ging snel in het handschoenenkastje van de auto, want stel dat iemand het zag. Toen Frans Bauer populair was, lieten ook zij de cd op de stoel liggen. Zo is het met Schlagers ook en daar ben ik blij mee!”

Ooit in bakermat München geweest?
Oktoberfesten zijn eigenlijk traditionele Duitse feesten die vooral in München en omgeving groots opgezet worden. Toch zijn zowel Lanjouw als Van der Sande nooit op de Oktoberfesten in München geweest: “Nee, ongelofelijk hé. Maar oktober is ook voor ons beiden de drukste tijd van het jaar en dan kan je niet zomaar weg!”

Bron / verslag door; RTV OOST

 

 

 

.