Is de samenstelling van de playlist soms discriminatie?

De overheid heeft voor een aantal Nederlandse Radiozenders behoorlijke beperkingen opgelegd. Zo zijn zenders verplicht sinds 1 september j.l. om enkele programma’s enorm aan te passen. Zo zullen ze op bepaalde tijden alleen maar een playlist mogen hebben die hun is opgelegd. Op basis van waar de zanger/zangeres en de tekstschrijver geboren zijn; in dat zendgebied mogen ze alleen gedraaid worden.  Dit zou discriminatie zijn en daarmee bemoeid de overheid zich met de inhoud van een radioprogramma’s en dat is verboden, vinden de gedupeerden.

 

Nederlandse zenders worden opgedeeld in meerdere ‘lokale edities’. Elk deel gaat dan apart uitzenden. Zo kan een zender meerdere zenders/deelzenders in Nederland hebben en zal men apart moeten uitzenden. Een zoektocht naar alle geboortegegevens waren nodig, om zo alleen degene in een gebied op de playlist te zetten die daar geboren zijn. Is dat net buiten het zendgebied…. heb je als zanger(es) helemaal pech…. die uren wordt je niet gedraaid. Per 2 uur mogen ze dan nog 3 platen draaien van iemand die geen ‘binding’ heeft met die regio.

Dit betekend dat bv Jannes niet in Twente gedraaid mag worden en Henk Bernard ( die woont in Brabant, maar geboren is in Nijmegen)  niet eens in zijn eigen Brabant gedraaid mag worden. Volendamse muziek hoor je dan in die uren niet erg veel meer. Zanger Jaman heeft in zendgebied Deventer geluk… hij zal daar veelvuldig gedraaid worden, omdat de geboorteplaats Deventer weinig tot haast niet voorkomt in de lijst bij artiesten en schrijvers…. Maar in het zuiden van het land horen we de zanger in die uren dan niet meer voorbij komen. Wolter Kroes valt net tussen enkele zendgebieden in… helaas… wordt niet gedraaid, zelfs niet in zijn ‘eigen’ gebied.

Diverse labels, boekingskantoren en ook auteurs hebben afgelopen dinsdag hun steun betuigd aan bv de zender RADIONL. Door deze veranderingen heeft deze  zender erg veel moeten investeren, om aan deze regel te kunnen voldoen. Er waren ook erg veel artiesten aanwezig bij de bijeenkomst, om met elkaar te praten over deze opgelegde ‘beperkingen’.

Zenders zijn verplicht hun programma’s voor een deel samen te stellen uit artiesten en auteurs, waarbij het telt of iemand geboren is nabij de desbetreffende zendpalen in het gebied. Radio NL zegt dat is bijna discriminatie, de overheid bemoeid zich nu met de inhoud van onze programma’s mbt de playlist.

Labels, boekingskantoren, auteurs en artiesten gaan nu nadenken over hoe nu verder? Politieke partijen deze vraag voorleggen? Kan deze opgelegde ‘regel’ er weer uit? Iemand die een lied zingt moet toch de kans krijgen om overal en op elk tijdstip gedraaid te mogen worden?

Door De Sterrenparade