Toontje Lager na dertig jaar weer op tour!

toontje-lager-zoveel-te-doenHet nummer ‘Stiekem Gedanst‘ klinkt velen bekend in de oren. Toontje Lager werd met dit lied populair in de jaren tachtig. Nu ruim dertig jaar later gaat de Nederpop-band weer op tour om wat van die oude magie te herbeleven. De samenstelling van de groep is veranderd maar de originele zanger, Erik Mesie, is wel van de partij. De aftrap is 4 januari in Hengelo – Metropool.

Toontje Lager was een Nederlandstalige popband afkomstig uit Wageningen en Arnhem met vanaf 1980 zanger Erik Mesie (opvolger van Bert Vermaas). De groep heeft begin jaren 80 een aantal hits gescoord, waaronder  ‘Net als in de film‘, ‘Zoveel te doen’ en ‘Stiekem gedanst’. Toontje Lager werd in 1978 onder de naam ‘Maandverband’ opgericht door Bert Hermelink en Joost Witte. De naam gaf aan dat er binnen een maand opgetreden moest worden. In 1979 veranderde de naam in Toontje Later. Andere bandleden waren Gerard de Braconier (later Rob Winter) en Huub van Melick (later Leon Giesen).

Toontje Lager scoorde verschillende hits in eigen land en ook enkele in Vlaanderen. De eerste grote hit wordt ‘Net als in de film’ in 1982 en komt meteen in de hitparade. ‘Net als in de film’ stond op het album ‘Erop of eronder’ Dit album heeft een jaar lang in de LP top 50 gestaan en is een gouden plaat geworden. In datzelfde jaar werd ‘In gedachten’, de B-kant van de single ‘Ben jij ook zo bang’, door luisteraars van radio zender Hilversum 3 uitgekozen tot B-kant van het jaar.

Volgende hit wordt ‘Zoveel te doen’ in 1983. Het instrumentale deel van dit nummer is jarenlang gebruikt als tune voor het auto programma ‘De heilige koe’. ‘Zoveel te doen’ stond op het album ‘Stiekem dansen’, waar ook de hit ‘Stiekem gedanst’ op stond (1983). Ook in 1983 krijgt de band de Zilveren Harp van de stichting Conamus. De prijs word elk jaar uitgereikt aan aanstormend talent en is bedoeld als aanmoedigingsprijs. In 1984 ontvangt Toontje Later de Veronica Award voor de populairste Nederlandstalige band. 

In 1985 was voor sommige bandleden de druk te groot wat het einde van Toontje Lager betekende.

De volgende podia halen Toontje Lager volgend jaar in huis:

14 januari – Hengelo – Metropool
20 januari – Roermond – ECI Cultuurfabriek
28 januari – Deventer – Burgerweeshuis
10 februari – Amersfoort – Fluor
11 februari – Haarlem – Patronaat
17 februari – Zeist – Peppel
18 februari – Dordrecht – Bibelot
24 februari – Zwolle – Hedon
3 maart – Apeldoorn – Gigant
4 maart – Vlissingen – De Piek
10 maart – Breda – Mezz
18 maart – Venlo – Grenswerk
8 april – Lelystad – Underground
6 mei – Arnhem – LuxorLive
19 mei – Alkmaar – Victorie