Joke Alberts (Koos Alberts) landelijk ambassadeur Mantelkring

koos-alberts-by-marita-steggink-aJoke Alberts heeft zich beschikbaar gesteld als ambassadeur voor Mantelkring. Mantelkring richt zich op mantelzorgers, mensen die de intensieve zorg voor een naaste hebben. Joke is ervaringsdeskundige want ze zorgt al bijna 30 jaar voor haar man: zanger Koos Alberts. ,,Zorg goed voor jezelf, anders kun je niet voor anderen zorgen”, is het motto van Joke.

Mantelkring heeft inmiddels in diverse plaatsen in Flevoland initiatieven ontplooid voor mantelzorgers. Met de introductie van Joke Alberts wil Mantelkring nog meer aandacht op landelijk niveau voor deze groep. Mantelkring is een initiatief van Bureau LWPC uit Dronten, dat dit project in diverse plaatsen opzet en uitvoert. Zo vindt op 27 september de kick-off van Mantelkring Lelystad plaats, waar Joke en Koos ook bij aanwezig zullen zijn.

Vechtlust
Liane Wolfert (Bureau LWPC): ,,We zijn erg blij dat Joke dit wil doen. Ik denk dat ze een belangrijk voorbeeld kan zijn voor vele mensen die in een moeilijke situatie zitten vanwege de zorg voor een naaste. Het is ongelooflijk wat ze doet voor Koos, maar ze weet daarnaast ook goed voor zichzelf te zorgen, en dat is nu juist zo belangrijk. Het is heel bijzonder om te zien hoe een enorme vechtlust en echte liefde voor elkaar ze er doorheen heeft gesleept”.
Dit is ook de boodschap die te lezen valt in het uitgebreide interview met Joke op www.mantelkring.nl. ,,Zorg goed voor jezelf, anders kun je niet voor anderen zorgen.” In het verhaal valt te lezen hoe het leven van Koos en Joke Alberts er plotseling volledig anders uit kwam te zien op 29 oktober 1987. Koos kreeg na afloop van een optreden een auto-ongeluk en liep een dwarslaesie op. Joke en Koos knokten zich er in die jaren erna samen doorheen.

Overbelast
Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 5 Nederlanders op een of andere manier intensieve zorg biedt aan een naaste (CBS, 2013). Ruim 8 procent zorgt langdurig en intensief voor een zorgvrager in de omgeving. Ruim 13 procent van de mantelzorgers voelt zich overbelast als gevolg van hun zorgtaak.
Voor deze mensen is Mantelkring opgericht. Mantelkring zorgt ervoor dat mantelzorgers de gelegenheid krijgen om iets voor zichzelf te doen. Zo zijn er op structurele basis activiteiten, waaronder bijvoorbeeld een wekelijkse wandeling met lotgenoten, zodat zowel praktische als emotionele ervaringen kunnen worden uitgewisseld. Daarbij wordt men begeleid door professionele coaches. Ook zijn er Mantelkring Maatjes beschikbaar die een paar uurtjes zorgvervanging kunnen bieden, zodat de mantelzorger aan de activiteiten kan meedoen.

Bron; mantelkring.nl