Toots Thielemans overleden.

Jazzmuzikant en componist Toots Thielemans is vandaag overleden. De mondharmonicaspeler was 94 jaar. Dat heeft zijn management meegedeeld. Toots Thielemans overleed in het ziekenhuis, waar hij verzorgd werd na een val vorige maand. “Toots Thielemans is deze ochtend in het ziekenhuis in zijn slaap overleden”, zegt zijn manager Veerle Van de Poel.

“Toots Tielemans lag sinds vorige maand in het ziekenhuis, nadat hij ten val was gekomen, maar het is niet zo dat er complicaties waren opgetreden. Hij is overleden door ouderdom, zijn lichaam was gewoon op.”

Wellicht wordt later op de dag een rouwregister geopend in zijn woonplaats Terhulpen.

Toots Thielemans werd op 29 april 1922 in Brussel geboren als Jean Baptiste Thielemans. Hij kreeg de bijnaam Toots als verwijzing naar de muzikanten Toots Mondelle en Toots Camarata.

Thielemans begon in de jaren ’30 mondharmonica te spelen om zijn longen te trainen. Hij had namelijk last van astma. De mondharmonica bracht hem een schitterende muziekcarrière. Zo speelde hij met de groten der aarde, als Ella Fitzgerald, Billy Joel, Miles Davis, Chet Baker, Charlie Parker en Benny Goodman.

Ook maakte hij de tunes van televisieprogramma’s als Sesamstraat en Baantjer en tekende hij voor soundtracks voor verschillende films. In 1964 kocht hij een huis in Amerika en vanaf dat moment woonde hij daar ook het grootste deel van zijn tijd. Hij behield een groot huis in Brussel. Door die combinatie werd hij ook wel een ‘Vlamerikaan’ genoemd. Later kreeg hij twee eredoctoraten aan de universiteit van Brussel, zowel Franstalig als Nederlands. Bovendien verklaarde de Belgische koning Toots en zijn vrouw tot Baron en Barones.

Bron Shownieuws