Artiestenmanager Cees van Leeuwen overleden.

dolly dotsArtiestenmanager Cees van Leeuwen is zondag op 73-jarige in zijn slaap overleden aan een hartaanval. Van Leeuwen was manager van vele Nederlandse artiesten zoals Shocking Blue, de Dolly Dots, Berdien Stenberg en Anouk. Van de twee eerstgenoemde bands stond hij ook aan de wieg van de formatie. Als manager van Shocking Blue – opgebouwd rond gitarist Robbie van Leeuwen (geen familie) – scoorde hij in 1969 in de Verenigde Staten een nummer één-hit met Venus.

 

Eind jaren 70 bedacht Van Leeuwen het idee voor een nieuwe meidengroep. Hij schreef op papier een plan uit. Een zestal zou in zijn ogen het meeste succes boeken. Maar dat aantal was ook handig voor de groepsdynamiek, zo redeneerde hij. ,,Als je met z’n zessen bent, is er altijd wel eentje met wie je kunt praten als je in de problemen zit. Vrouwen maken snel ruzie en als je maar met z’n vieren bent ligt er al gauw eentje buiten.”

De eerste die hij zo ver kreeg om te tekenen voor wat uiteindelijk de Dolly Dots zouden worden was zangeres Angela Groothuizen. Zij reageerde vanmiddag al snel op de dood van Van Leeuwen. ‘Cees is in zijn slaap overleden. Hij was een geweldige vent. We nemen er een op hem.’ In de jaren 90 zette Van Leeuwen, die bekend stond als gepassioneerd en compromisloos, ook nog een jongensgroep op: Caught in the Act, waarvan onder anderen Bastiaan Ragas lid was.

Anouk
Na zijn jaren bij de Dolly Dots werd Van Leeuwen manager van blokfluitiste Berdien Stenberg, die onder zijn leiding in 1984 uit het niets een grote hit scoorde met Rondo Russo. In 2006 en 2007 was Van Leeuwen even de manager van zangeres Anouk. Met haar raakte hij in een financieel conflict dat voor de rechter moest worden beslecht. Andere artiesten die hij begeleidde waren Grant & Forsyth en Hans Klok.

Toen zijn naamgenoot Cees van Leeuwen in 2002 voor de LPF Staatssecretaris van Cultuur werd in het eerste kabinet Balkenende kreeg manager Van Leeuwen de vraag hoe hij de politiek met de muziekbusiness dacht te gaan combineren. Van Leeuwen reageerde gevat op de persoonsverwisseling: ,,Mijn artiesten laat ik niet vallen. Maar vanaf nu moeten ze me wel met excellentie aanspreken.”
(bron: AD.nl)