Achterhoekse Zangeres Belinda Kinnaer presenteert haar eerste CD ‘Uit mijn hart’

belinda album pres eigen 2Zangeres Belinda Kinnaer uit Zeddam (Achterhoek) heeft zondag haar eerste solo-cd ‘Uit mijn hart’ gepresenteerd. Dat gebeurde in Zalencentrum Wieleman in Westervoort met gastoptredens van Ancora, Ronnie Tober, George Baker en Robert Pouwels. Twee jaar geleden besloot ze het, nadat ze zo’n twintig jaar had gezongen in de populaire top 40-formatie Commercial Break, solo te proberen.

 

Haar eerste optreden als solozangeres was op het Mega Piraten Festijn in het GelreDome. En nu al een eerste plaat, opgenomen onder de vleugels van de veelgevraagde producer Edwin van Hoevelaak. “Het is een droomstart”, zegt ze.

In Commercial Break speelde ze samen met haar partner Patrick van Bree, die tegenwoordig deel uit maakt van Ancora. “Dat was ook de eerste act die ik gevraagd heb voor de presentatie”, vertelt ze lachend. “Op een gegeven moment werd het minder met Commercial Break. We moesten er allemaal een baantje bij zoeken, terwijl we er jaren van hadden kunnen leven. We hadden het ook al zo lang gedaan… En hoe lang wil je dan nog? We hebben onszelf toen de vraag gesteld wat we verder met Commercial Break wilden. Of minderen, omdat onze optredens niet langer te combineren waren met onze banen of stoppen. We besloten toen te stoppen. In al die jaren bij Commercial Break was het mij opgevallen hoe goed soloartiesten een tent op de kop kunnen krijgen. Dat leek mij ook wel wat. Uiteindelijk heb ik de knoop door gehakt: ‘ik probeer het gewoon’. Lukt het niet, dan lukt het niet. Ik wil niet later achter de geraniums zitten en dan denken over wat had kunnen zijn.”

Gezien haar jarenlange ervaring hoefde ze niet volledig overnieuw te beginnen. Het boekingsbureau van Commercial Break, Lukassen Produkties uit Nijmegen, sprak het vertrouwen in haar uit. En dus beleefde ze eind 2014 haar vuurdoop in het GelreDome. “Stond ik daar met knikkende knietjes. Het was heel bijzonder!”

 

Geheime zenders

Met haar ietwat hese en donkerbruine stem (die niet zou misstaan in een stevige bluesrockband) maakte ze diepe indruk. Inmiddels is ze een vaste gast op Mega Piraten Festijnen, waar duizenden kelen meebrullen met haar vertolking van ‘Hallelujah’ van Leonard Cohen. Haar debuutsingle ‘If tomorrow never comes’ was nog in het Engels, maar daarna besloot ze de overstap te maken naar haar moerstaal. “Ik stond op elk Mega Piraten Festijn in het Engels te zingen. Dat voelde toch een beetje vreemd. Bovendien kom ik uit de Achterhoek, ik ben opgegroeid in Braamt, en ik weet niet anders dat bij ons thuis vroeger geheime zenders op stonden. Ik kreeg het met de paplepel in. De keuze was dus snel gemaakt.”

belinda album pres 1 deelDaarna volgden nog enkele andere singles: ‘Dit is het Moment’, ‘Zeven Oceanen’, ‘Neem je Leven’ (een cover van Marco Borsato) en ‘Laten gaan’. Die staan ook allemaal op haar eerste volledige cd ‘Uit mijn Hart’, opgenomen in de Rooftop Studio’s van Edwin van Hoevelaak, die eerder werkte met grote namen als Nick & Simon, Jeroen van der Boom en Wolter Kroes.

Inhoud

Het geluid dat ze laat horen is zeer divers. Van dansbare liedjes met een Zuid-Afrikaanse touch tot ballads. Verwacht geen feestmuziek voor in de polonaise, maar poppy liedjes met inhoud. Niet voor niets werd de cd-presentatie ook opgeluisterd met een gedicht van Marti Jansen. “Rutger Kanis heeft twee liedjes voor mij geschreven, waarop ik bijzonder trots ben, eentje overigens samen met Tony Neef. Er staan ook enkele covers op. Tomorrow Never Comes is bijvoorbeeld van Garth Brooks en drie songs zijn geschreven door Rudi Claase uit Zuid Afrika. Met mooie teksten, mag ik dat trouwens van mezelf zeggen?” Ze begint te lachen. “Werken met Edwin was een hele ervaring. Hij maakt niet voor niets zulke mooie dingen. Hij was heel kritisch. Maar samen hebben we iets eigens kunnen geven aan het materiaal. Ook aan de covers wilde ik een eigen draai geven en dat is meer dan gelukt! Edwin voelde mij ook goed aan. Een van de liedjes van Rutger Kanis was alleen nog maar opgenomen als demo, met zang van Rutger zelf. Samen met Edwin heb ik dat zo uitgevogeld dat we er iets heel eigens van hebben gemaakt. ‘Missen’ bijvoorbeeld, een ballad, is misschien wel mijn favoriete nummer van de plaat!”

Werken

En nu? Optreden, optreden en nog eens optreden. “Ik wil zo werken aan mijn naamsbekendheid. Ik hoop een eigen geluid te ontwikkelen en een eigen plek in de Nederlandstalige muziekwereld te krijgen. Ik ben nu 46, dat is best oud voor een start als solozangeres, maar ik sta er van te kijken hoe goed alles loopt. Beter dan dat ik durfde te hopen. Het is echt een droomstart.”

belinda album pres eigen 2