HENK WIJNGAARD HEEFT NOG ALTIJD LOL IN ZIJN VAK

henk wijngaard 1Henk Wijngaard liet zich inspireren door zijn vak: dat van vrachtwagenchauffeurs. Maar niet alleen zijn (ex-collega’s kochten zijn platen. 27 titels vermeld het top-40-dossier. En het ziet ernaar uit dat daar een 28ste notering bij komt met zijn nieuwe single “Hoe mooi die zomer was”. 

 

Henk Wijngaard is onlangs 70 geworden en 50 jaar ge­trouwd met zijn lieftallige Trijntje. Henk is 40 jaar artiest, nog altijd met veel succes. Hij heeft net een weergaloos album opgenomen met een groot aantal nieuwe nummers geschreven door Dick van Altena, die samen met Hans Vrolijks voor de productie. In het najaar ver­schijnt een 4CDbox met het comple­te hitoverzicht, inclusief een aantal bonustracks. De supervisie van deze schitterende albums ligt in handen van Adri‑Jan Hoes die ook tekende voor het grandioze comebackalbum “Zolang de motor draait”, dat in­middels de gouden status heeft bereikt.

Op 16 oktober vindt er een geweldige zondagmiddaghap­pening pla­ats in De Bonte Wever in Assen. De pre­sen­tatie van deze show met een aantal verrassende arties­ten is in handen van onze onvolpre­zen Willie Ooster­huis. Hier wordt Henk officieel gehuldigd en vindt de presentatie van zijn nieuwe cd-box plaats.

De nieuwe single “Hoe mooi die zomer was” wordt waan­zinnig goed ontvanger door de radiostations ontvangen en belooft weer een regelrech­te knaller te worden. RadioNL heeft een week lang de primeur en er is een schi­tterende clip in aantocht. Ook de boekingen stape­len zich op voor het sympathieke boegbeeld van de Nederlandse truckers met zijn kenmerkende sound. Waar Henk Wijngaard verschijnt gaat het dak eraf! Er zijn weinig arties­ten die bij hun optreden meer dan een dozijn hits uit hun mouw kunnen schudden en die bij de intro van elk nieuw nummer het publiek steeds weer  in lichterlaaie weten te zetten! Dat kunnen alleen de hele groten en daar is Henk Wijngaard er één van!

 

Historie

 

Op 6 mei 1978 veranderde het leven van Henk Wijngaard volledig. Zijn lied “Met de vlam in de pijp” denderde de hitparade binnen en de zingende vrachtwa­genchauf­feur verving het stuur in zijn handen door een gitaar. Zijn eerste hit is inmiddels een evergreen en Henk is daarna eigenlijk altijd in de picture geble­ven.

Te pas en te onpas wordt de titel van Henk Wijngaards eerste grammofoonplaat nog altijd gebruikt, in recla­mefilmpjes, in toneelstukken en gewoon op straat. Af en toe leek hij van het toneel verdwenen. Het arties­tenvak is ook niet niks.

“Met de vlam in de pijp” was de eerste van 27 hits, waaronder een duet (“Aan elke vrouw waar ik eens van hield”) met Ben Steneker. Het was allemaal wennen voor Henk, die vroeger als vrachtwagenchauffeur de kost verdiende en voor de lol met zijn orkest The Road Stars optrad. Een talentenjacht bracht daar verande­ring in. Johnny Hoes zag het helemaal zitten met de vrachtwagenliedjes. Ook de langspelers werden uitste­kend ontvangen.

Tussen 1978 en 1983 maakte Henk 11 hits op een rij, zonder één misser. Even leek hij vervolgens van het hitslagveld verdwenen: van 1984 tot 1988 stond hij, na zes jaar onafgebroken hits te hebben gemaakt, even niet in de hitlijsten. Maar begin 1989 sloeg hij weer toe, met “Sneeuwwitte bruidsjurk”.

“Het was een idee van mijn platenfirma om eens wat anders te doen. Toen ik een bandje kreeg met daarop de Duitse versie van het lied, zag ik het eigenlijk niet zitten. Ach, dacht ik, het kan nog altijd op een lang­speler. Ik neem het toch maar op. Maar toen ik in de studio de Nederlandse tekst onder ogen kreeg vond ik die veel beter dan de Duitse. En ook het orkest stond er veel beter op.”

Twee jaar later voeg­de hij met “Hé Suzie” een nieuwe alarmschijf aan zijn repertoire toe. En de hits bleven weer komen.

 

Meezingers

 

Zijn liedjes neigen tot meezingen. Op het podium br­engt hij naast zijn 15 top-40 hits ook Engelse coun­try, blues en rock & roll, “liedjes die chau­ffeurs in hun auto’s graag draaien en die iedereen aanspreken.” Het aantal optredens nam in de hitloze periode overi­gens nauwelijks af.

“Wat wel minder werd is het filerijden voor mijn huis. toen ik in 1978 scoorde met ‘De vlam in de pijp’ reden er complete colonnes voor mijn huis in Stadskanaal langs. Ik woonde destijds aan een pleintje en allemaal die mensen bleven maar om dat pleintje rijden. En als er eentje het lef had om aan te bellen had ik meteen het huis vol wildvreemde mensen.”

Henk kan er nu om lachen. Hij treedt nog steeds op, met meer ple­zier dan ooit. “Het publiek is de afgelo­pen jaren enthousiaster, feestelijker en vriendelijker geworden. En breder: vroeger had je als zanger van Nederlandsta­lige lied voor- en tegenstanders. Toen kwamen er voor­al in de Randstad nog wel eens tomaten op je af. Nu is dat voorbij. Ik treed op voor kinderen en bejaarden, maar ook voor discogangers. Elk optre­den is een fee­st. En ik ben feestganger van beroep.”

Hij is de ster op tal van truckersbruiloften en -fees­ten, maar weigert ook wel eens om emotionele redenen. “Ik werd gevraagd om ‘Met de vlam in de pijp’ te zin­gen bij de crematie van een trucker. Dat kan ik echt niet.”

De carrière van de Groningse, in Drente wonende zin­gende vrachtwagenchauffeur leidde door enkele dalen, maar hij gaf steeds weer noest gas en zoefde met tur­bo-snelheid weer bergopwaarts. Hij brengt zijn bood­schappen in truckerssongs en luisterliedjes. De zanger zingt nog steeds zijn lied, van Emmen, waar hij te­genwoordig woont, tot de Brenner­pas.