In Overijssel en Gelderland gaan we ‘Deurdonderen’ … in de voetsporen van Normaal.

deurdonderenDe legendarische band Normaal bestaat niet meer, maar streektaal en rockmuziek blijft een sterke combinatie. Een opvolger van de Achterhoekse rockers zal er nooit komen, daarvoor was de band te eigenzinnig en te uniek. Maar wie treden in de voetsporen van en houden het dialect hoog in het vaandel?

 

Omroep Gelderland en RTV Oost gaan in een achtdelige TV-serie op zoek naar de dialectrockers na-Normaal. Welke muzikanten zweren bij zingen in het plat en hoe brengen ze dat over op hun publiek?

Normaal als inspiratie

Zes bands laten in de serie zien waarom streektaal en rock zo goed samengaan. De drie Gelderse en drie Overijsselse groepen krijgen de opdracht om een nieuwe song te schrijven met een Normaal-lied als inspiratiebron. Simpelweg naspelen of kopiëren is er niet bij. Het wordt echt een nieuw en uniek nummer op het repertoire van de bands. De groepen worden gevolgd tijdens live-optredens in kroegen, tenten en clubhuizen. De camera volgt ze in oefenruimtes, kleedkamers en in de studio waar hun song wordt opgenomen. De 6 liedjes komen uit op cd, een mooi en tastbaar bewijs van het feit dat er nog steeds leven zit in de streektaal.

RTV Oost en Omroep Gelderland
De TV-serie “Deurdonderen’ ziet u bij TV Oost met ingang van zondag 15 mei acht weken lang op zondagavond om 18.23, 20.23 en 22.23 uur. Omroep Gelderland zendt de serie uit op acht vrijdagavonden van 13 mei tot en met 1 juli (om 18.20 uur, ieder uur herhaald). Ook op radio, web en Facebook zal er veel aandacht worden besteed aan de bands en hun route naar song en succes.

Aflevering en bands
Volg de bands en laat horen wat u van hun optredens en hun nieuwe song vindt.
De bands die gaan Deurdonderen zijn:
1. de Boetners uit Braamt, Gelderland (15 mei)
2. Dokter Watjes uit Hengevelde, Overijssel (22 mei)
3 Ritn Ditn uit Nijkerk, Gelderland (29 mei)
4. Boerenrockies uit Tuk, Overijssel (5 juni)
5. Taliband uit Toldijk, Gelderland (12 juni)
6. Half um Half uit Usselo, Overijssel (19 juni)

In aflevering 7 gaan de bands de studio in en in de laatste aflevering ziet u de CD-presentatie.