Comeback van groep K-Otic

kotic twitterK-Otic keert terug. De groep, die vijf Top 40-hits scoorde, probeert binnenkort met behulp van crowdfunding een reünieconcert te organiseren. De Nederlandse popgroep K-Otic die ontstond uit het televisieprogramma Starmaker.

 

Het is de bedoeling dat er op 10 december 2016 een show gegeven wordt. De locatie is nog onbekend en zal vanzelfsprekend afhangen van het succes van de crowdfundingsactie. In totaal wil K-otic 25.000 euro binnenhalen. Een kwart van het bedrag is inmiddels binnen. Voor 25 euro kan je jezelf verzekeren bij deze reünie aanwezig te zijn.

Kijk hier; https://www.voordekunst.nl/projecten/4305-k-otic-reunion

De Sterrenparade.

Top 40 meldt;

Damn I Think I Love You werd een dikke nummer 1-hit voor Rachel Kramer, Bouchra Tjon Pong Fong, Anna Speller, Sita Vermeulen, Bart Voncken, Stefan de Roon en Martijn Terporten. Maar die track werd nog niet onder de naam K-Otic uitgebracht. De naam van de groep werd pas later in het Yorin-programma Starmaker onthuld. Daarnaast was Damn I Think I Love You een experiment van de makers van de show: zij wilden de overgebleven kandidaten een single laten opnemen en zouden die ook uitbrengen. Presentator Gijs Staverman overviel de kandidaten dan ook, met de mededeling dat de track op nummer 1 was binnengekomen. Als K-Otic stond de groep nog nooit op 1. De hoogste positie die de band ooit haalde, was nummer 4 (met I Surrender).

 


Hoewel we op muzikaal gebied al tijden niets meer van Sita hebben vernomen, is zij toch echt het succesvolste lid van K-Otic in de Top 40. Tijdens haar tijd in Starmaker scoorde ze al een hit met Bart (het zoetsappige I Was Made To Love You), die net niet de eerste plek haalde. Een positie die ze later wel haalde met Marco Borsato’s Lopen Op Het Water en Happy. Daarna stond ze nog vijf keer in de Lijst der Lijsten. De laatste keer is bijna elf jaar geleden: met To The Max, de tune van het toenmalige kinderprogramma op Jetix. Overigens deed Bart het ook niet verkeerd. Hij scoorde nog met XYP, waaronder de nummer 1-hit Body To Body uit 2007.
En we blijven nog even bij Bart, want hij zorgde er eigenhandig voor dat Supergirl van de Duitse band Reamonn een hit werd in Nederland. In bijna elke aflevering zong Bart de track, waardoor de vraag naar het nummer steeds groter werd. Het label van de band ging overstag en bracht Supergirl hier in Nederland uit. Geen slechte keuze, want het nummer schoot naar nummer 3 in de Nederlandse Top 40. Indirect stond Bart dus ook aan de wieg van het succes van Anna Naklab en Alle Farben: die scoorden afgelopen jaar nog een hit met een nieuwe versie van de track.

Plagiaat op het Songfestival?
In 2013 won de Deense Emmelie de Forrest het Eurovisiesongfestival met het nummer Only Teardrops. Veel tv-kijkers dachten dat nummer eerder gehoord te hebben. Het leek toch wel heel erg op I Surrender van K-Otic. Dat viel ook de NOS en op, die de twee nummers eens naast elkaar legde. Volgens producer Eric van Tijn was het allemaal onzin: alleen het intro lijkt volgens hem veel op de track van de Nederlandse groep. Bandlid Bart deelde die mening: “Het was mij niet eens opgevallen. Sommige noten lijken bij nader inzien wel op elkaar, maar volgens mij is het niet genoeg om er een zaak van te maken.” De zaak was dus al snel gesloten.

Een plots einde
In 2003 kwam er een einde aan K-Otic. De populariteit van de band nam af en de bandleden gingen ieder hun eigen weg. De laatste single van de groep werd Tears Won’t Dry, dat roemloos in de Tipparade bleef staan. En dat paste in een trend, want behalve Falling en I Surrender werden de singles van de groep steeds meer minder goed ontvangen. Ook I Don’t Understand You, de single die voor Tears Won’t Dry werd uitgebracht, bleef steken in de Tipparade. Bob’s Saloon in Uitgeest was het podium voor het afscheid van de groep, waar huilende fans elkaar in de armen vlogen. En naar nu blijkt, was het geen definitief afscheid.

(deels bron Top 40)

Foto K-Otic Twitter