Kovacs, Nielson, Sunnery James & Ryan Marciano Ambassadeurs van de Vrijheid 2016

bevrijdingsfestivals_2016Vandaag heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei in RTL Late Night, de populaire talkshow van Humberto Tan, de Ambassadeurs van de Vrijheid 2016 bekend gemaakt. Op de komende editie van de Bevrijdingsfestivals op 5 mei zullen zangeres Kovacs, zanger Nielson en het DJ-duo Sunnery James & Ryan Marciano muzikale bijdrages leveren en de festivalbezoekers oproepen stil te staan bij vrijheid en onvrijheid in Nederland en andere delen van de wereld waar vrijheid niet vanzelfsprekend is.

 

Na het Jubileumjaar in 2015 vindt dit jaar al weer de 26ste editie plaats van de Bevrijdingsfestivals 5 mei, het grootste ééndaagse culturele muziekevenement in Nederland. Net als tijdens de vorige edities zullen de Ambassadeurs van de Vrijheid 2016 ook nu in helikopters van Defensie door het hele land reizen en optreden. Maar dat is niet het enige. Misschien wel indringender dan ooit te voor, zullen Kovacs, Nielson en Sunnery James & Ryan Marciano de festivalbezoekers oproepen stil te staan bij vrijheid en onvrijheid. Want vrijheid is niet vanzelfsprekend. De gebeurtenissen in de afgelopen maanden bewijzen dat eens te meer. De aanslagen in Parijs, de ongelooflijke stromen vluchtelingen, wie vergeet ooit die beelden?
Mini-documentaires

Om vrijheid en onvrijheid te belichten, heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei samen met de Ambassadeurs van de Vrijheid 2016 mini-documentaires gemaakt. In deze mini-documentaires worden de ambassadeurs gevolgd en geïnterviewd over wat vrijheid en onvrijheid voor hen betekent. Daarvoor werden plaatsen bezocht die een grote impact hadden en hebben op leven in vrijheid of onvrijheid. Zo bezocht Nielson het Parijse Bataclan en het monument op de Place de la République. Liepen Sunnery James & Ryan Marciano een dag mee met de Stichting Bootvluchteling op de stranden van Lesbos en bracht Kovacs een bezoek aan het Anne Frank Huis en concentratiekamp Bergen-Belsen. De mini-documentaires zijn te zien op deze website bij de pagina’s over de Ambassadeurs of onderaan deze pagina.
Vrijheid begint bij het accepteren van de ander

Kovacs 300pxVolgens zangeres Kovacs begint een hoop gezeik ermee dat je wil dat de ander is als jij. ‘Terwijl vrijheid juist begint bij het accepteren van de ander.’ De dag vóór de aanslag in Parijs sprak Kovacs toevallig nog zanger Jesse Hughes van de Eagles of Death Metal. ‘Heftige dagen waren dat, je kunt als muzikant dus doelwit zijn van een aanslag, besefte ik. Vroeger was ik nooit bezig met mijn veiligheid tijdens een optreden, nu denk ik na over nooduitgangen en extra beveiliging. Als ik straks op het podium sta op 5 mei, hoop ik dat ik iedereen kan samenbrengen met mijn muziek. Muziek is toch een taal die iedereen verstaat. Mijn fans, vluchtelingen, zwervers, juist ook de outcasts in deze maatschappij, laat ze allemaal maar komen. En dan wil ik dat straks mijn publiek even elkaars handen vasthoudt en dat ze elkaar een knuffel geven. Lekker hippie!’

Vrijheid is boven je angst uitstijgen

Nielson 300pxVoor Nielson is het een eer om Ambassadeur van de Vrijheid te zijn. ‘Als ik aan vrijheid denk, dan denk ik aan de onbezorgdheid uit mijn jeugd. Voetballen met mijn zes broers, én met ze vechten.’ Die onbezorgdheid is er niet meer. ‘Onze vrijheid anno nu wordt best bedreigd. Er zijn natuurlijk altijd aanslagen geweest. Daar hoorde ik over en dan leefde ik weer verder. Maar bij de aanslag in de Bataclan in Parijs was dat anders. Deze aanslag raakte me echt. Ik heb er vlak na de aanslag een heel simpel protestliedje over gemaakt: Wordt het ooit weer rustig in Parijs. Samen met het Nationaal 4 en 5 mei-comité ben ik naar de Bataclan geweest en naar het monument op de Place de la République. Ik heb muziek gemaakt samen met Davide Martello, de pianist die Imagine speelde voor de Bataclan, de dag na de aanslagen. En ik heb hem mijn protestlied laten horen. Toen ik het een dag na de aanslag schreef voelde ik woede, angst en onbegrip, nu voel ik me iets gesterkter. Toen mij vóór mijn reis naar Parijs werd gevraagd wat ‘vrijheid’ voor mij betekent, zei ik: ‘Vrijheid is kiezen voor wat je wil worden’. Nu zie ik het anders: ‘Vrijheid is boven je angst uitstijgen’.

Als ik maar één mindset kan veranderen

Sjrm 300px(1)Op uitnodiging van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waren Sunnery James & Ryan Marciano Op de stranden van Lesbos, daar waar de Syrische bootvluchtelingen voet aan wal zetten. Begeleid door de Stichting Bootvluchteling liepen ze een etmaal mee. Van tevoren dacht Sunnery; ‘Oké, we gaan iets heftigs meemaken, maar dat gaan we wel effetjes doen. What the fuck, kon ik alleen maar denken toen die rubberbootjes al zwabberend op ons afkwamen en we al die mensen zagen. Man, wat was dit een realitycheck voor me.’ Ryan: ‘Het zijn ook gewoon mensen zoals wij, dat is het dubbele. De meeste vluchtelingen zijn niet arm of zielig, die hadden in Syrië een doodgewoon leven.’ De opgedane ervaringen sterkten Sunnery en Ryan om Ambassadeur van de Vrijheid 2016 te worden. Ryan: ‘Weet je wat vrijheid is? Dat ik een Nederlands paspoort heb, kan inchecken bij elk vliegveld en dan gewoon overal naartoe kan reizen.’ Voor Sunnery is vrijheid is dat hij zelf bepaalt wat hij doet. ‘Ik woon in New York. Als ik dan op 4 mei ’s avonds het Nederlandse nieuws check en over de herdenking lees, denk ik er vaak wel even aan. Een kort moment van bezinning.’ Ryan tot slot: ‘Sunnery en ik kunnen de brug leggen naar het nu en naar jongeren van nu. Ik ben niet bang voor radicalisering. Ik heb veel moslimvrienden, de liefde overheerst. Als ik één persoon zijn mindset kan veranderen over vluchtelingen of over radicaal gedoe, dan vind ik mijn ambassadeurschap geslaagd.’

Bevrijdingsfestivals

In de afgelopen jaren zijn de Bevrijdingsfestivals uitgegroeid tot het grootste ééndaagse culturele muziekevenement in Nederland, met optredens van zo’n 250 bands op circa 40 podia. Elke provincie heeft een Bevrijdingsfestival, dat gratis toegankelijk is. Ook zijn er Bevrijdingsfestivals in de hoofdstad en de hofstad. In 2015 werden de totaal 14 festivals door ruim 900.000 mensen bezocht. Het ministerie van Defensie, samenwerkingspartner van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, zorgt voor helikopters waardoor de ambassadeurs in het hele land kunnen optreden. De festivals worden georganiseerd in samenwerking met het Nationaal Comité. Het vfonds levert een substantiële bijdrage aan de exploitatie van de 14 Bevrijdingsfestivals.
Waar zijn de Ambassadeurs van de Vrijheid op 5 mei te zien?

Kovacs: Assen, Groningen, Den Bosch en Roermond
Nielson: Zwolle, Haarlem, Almere en Utrecht
Sunnery James & Ryan Marciano: Leeuwarden, Den Haag, Wageningen, Rotterdam en Vlissingen

De officiële hashtag voor dit jaar is #Bevrijdingsdag