Bekendmaking punten Eurovisie Songfestival ondergaat grote verandering

eurovision songtIn tegenstelling tot voorgaande jaren wordt het bekendmaken van de punten tijdens het Eurovisie Songfestival dit jaar compleet anders. De ‘nieuwe’ manier gaat voor veel meer spanning tijdens de show zorgen. Voorheen werden na alle optredens de punten van de vakjury en de televoters als één geheel gepresenteerd. Beide stemmen tellen voor 50% mee.

 

Vanaf dit jaar gaat het anders worden. De punten van de jury en de televoters worden apart van elkaar bekendgemaakt worden. Er kunnen door de jury nog steeds 1 tot 8, 10 en 12 punten worden gegeven.

Hoe werkt het?
Nadat de kijker zijn stem heeft doorgegeven via telefoon, sms of de officiele app wordt er met alle 43 landen afzonderlijk contact gelegd en worden de spokespersons gevraagd de punten van de professionele jury door te geven.

Nadat alle landen hun jury-punten hebben doorgegeven worden de punten van de televoting erbij opgeteld, met één bepaalde score voor ieder nummer. Deze punten worden bekendgemaakt door de presentatoren. Ze starten dan met het land wat de minste punten heeft gekregen en bouwen op die manier de spanning op.

Hierdoor weet je pas op het einde van de show wie het winnende land is. Voorheen werd het vaak tijdens het uitdelen van de punten al duidelijk wie de grote winnaar gaat zijn. En nu blijft het dus tot het laatste moment spannend.