Rock in strijd tegen pesten

mooi wark geen mensStevige rock als wapen in de strijd tegen het pesten op scholen. De normaal zo luidruchtige band Mooi Wark is even met stomheid geslagen over wat hun nummer tegen pesten teweeg brengt. Meerdere scholen gebruikten de videoclip om dit probleem onder de aandacht te brengen. “Dat we met onze muziek behalve een lach ook een traan kunnen losmaken, doet ons erg veel.”
Hoewel hun vorige album vanuit het niets op twee de Album Top 100 binnenstormde, zijn ze bij het grote publiek wellicht toch wat minder bekend. Op het platteland zijn ze echter wereldberoemd.
Hun clip over hoe een dorp omgaat met een gehandicapte jongen is in korte tijd al ruim 67.000 keer bekeken. “We zijn vooral blij met de reacties. Mensen die ons schrijven hoe ze er kracht uit putten. En meerdere scholen hebben de videoclip op het digitale schoolbord vertoond om zo het pesten onder de aandacht te brengen.” vertelt de bassist William Bossong.
Mooi Wark sneed het onderwerp bewust aan. “Zelf werk ik in de gehandicaptenzorg en zie dit dagelijks om me heen gebeuren. Jongeren die bijvoorbeeld het niveau van een tienjarige hebben, maar die er op het eerste gezicht heel normaal uitzien. Buitenstaanders weten vaak niet hoe ze daarop moeten reageren.”
Of de band het nu over een andere boeg gooit? “In de feesttenten zullen we altijd feestnummers blijven spelen. Kijk, we zullen nooit een moralistisch bandje worden dat een belerend vingertje opsteekt, maar de videoclip is bedoeld als eyeopener richting jongeren. Om het fenomeen pesten te leren herkennen. Om jongeren op te wijzen: wees bewust van wat je doet en wat de gevolgen zijn. In de videoclip staat iedereen erbij en kijkt ernaar. Zoals je dat in de praktijk ook vaak ziet.”


– Geschreven door Jan Colijn.

mooi wark Rock in strijd tegen pesten_Mooi Wark