Oudejaarsconference Herman Finkers

herman finkers © rtvoostHij staat te popelen om het jaar uit te luiden. Herman Finkers doet morgen vanuit Leiden de oudejaarsconference op televisie. En dat doet hij live, nog nooit eerder deed een cabaretier dat. “Het nieuws van het afgelopen jaar, maar dan verteld met Finkers logica.” Meer wil Finkers niet verklappen.

 

Natuurlijk is het morgen niet de eerste keer dat Finkers met zijn conference op het podium staat. Hij deed al wat try outs, ook gisteren nog. En vanavond staat hij ook in Leiden op de planken. Dan wordt de show opgenomen. Het is een veiligheidsmaatregel, mocht er morgenavond iets fout gaan.

Popelen leuk werk

“Ik heb begrepen dat de verbinding wel eens weg kan vallen”, verklaart Finkers die maatregel. Dan wordt de tape van de opname gestart. Dat wordt de kijker dan ook duidelijk gemaakt.” Maar Finkers gaat er zelf van uit dat er niets mis gaat. “En het is nog wel leuk om een dagje te hebben, want popelen is leuk werk. Het is gewoon leuk om je op iets te verheugen.”

Finkers en de oudejaarsconference. Dat is niet meteen een logische combinatie. Want Herman Finkers heeft toch niks met nieuws? “Dat maakt Herman Finkers zelf wel uit”, reageert de cabaretier, die het enorm leuk vond om de oudejaarsconference te schrijven en ook geen extra druk voelde.

Prettige relativering

De eerlijkheid gebied te zeggen dat het idee om een oudejaarsconference te doen niet van hem zelf kwam. Zijn vrouw bracht hem op het idee. Finkers ging schrijven. “Met actualiteit iets moois doen”, zoals hij het zelf omschrijft. En het is hem ook niet tegengevallen. “Zo’n oudejaarsconference is korter dan een avondvullend programma. Je kunt het mooi indikken. En het onderwerp had ik al.”

En voor Finkers maakt het allemaal niet zo veel uit. Schrijven over de Vaalserberg, Almelo of staatssecretaris Sander Dekker. “Ik laat er mijn fantasie op los. Trek het nieuws in mijn eigen wereld.” Het leidt tot een prettige relativering, vindt Finkers. “De angel gaat er wel een beetje uit.”

Een belangrijke valkuil ontdekte de cabaretier al kort nadat hij begon met schrijven. “Je krijgt snel de neiging om te gaan preken. En dat moet je niet doen.” Laat dat maar over aan de dominee. “Mensen gaan voor de televisie zitten, omdat ze willen ontladen, maar toch ga ik geen actualiteit uit de weg. Ik noem het allemaal.”

Cadeautjes

Wat dat betreft ligt er een zwaar jaar achter ons. Vluchtelingenproblematiek, aanslagen in Frankrijk. Het zijn heftige onderwerpen. Sommige gebeurtenissen waren zelfs al in het programma van Finkers verwerkt nog voor het gebeurde. “Ik ga hier niet zeggen wat, want ik wil niks weggeven.” Maar sommige gebeurtenissen in het nieuws sloten zo goed aan bij wat Finkers al in zijn programma had zitten, dat hij ze zag als “cadeautjes”.

Een nadeel was wel dat het programma nooit af was. En dat is een van de redenen waarom Finkers zijn conference graag live doet. “Dat hoort, is logisch. Oud en nieuw vier je niet eerder dan op de dag zelf. Met een verjaardag kan dat wel, maar niet met oud en nieuw waarbij je af telt naar de klok van twaalf.”

Tipje van de sluier

Natuurlijk heeft opnemen voordelen. Dat doe je een keer of drie en je pakt de beste er uit. Of je haalt de beste stukken uit verschillende voorstellingen en maakt daar een geheel van.  Maar behalve dat live mòet op oudejaarsavond is het ook leuk en spannend, betoogt Finkers.

“En stel dat je een show twee dagen van te voren opneemt. In die laatste twee dagen kan ook nog van alles gebeuren.”

De oudejaarsconference van Herman Finkers is morgen vanaf 22.30 uur te zien op NPO1.

Foto en bron RTV OOST