Veel artiesten in Harderwijk.

toppers wolterDe Stentor; – Ze wilden het dak eraf, de 60 artiesten die zondag in Harders Plaza het Nederlandse lied ten gehore brachten.  Samen met het aanwezige publiek, wilden de makers van het programma Toppers van Oranje er een groots muziekspektakel van maken.


toppers gebroeders koOp het podium staat Joey Hartkamp. Zijn fans kunnen hem bijna over zijn hoofd aaien, zo dicht staan zij bij hun favorieten. De 27-jarige Arnhemmer Hartman laat zijn nieuwste single horen en Chic a Bang Bang, wordt door het publiek goed ontvangen. Hij is tevreden over het resultaat want de zanger van de volkspop zit pas twee jaar serieus in het vak. Het is de eerste keer in Toppers van Oranje, maar hij zegt door te gaan tot hij in Ik Hou van Holland mee mag doen. ,,Ik heb wel wat geluk, mijn vader is namelijk Emile Hartkamp en hij schrijft teksten voor onder andere Marianne Weber en Frans Bauer. Dus ik ben al van jongs af aan bekend in het wereldje” vertelt de zanger.

 
toppers harten 10Anders is het voor het duo Harten 10, Martien Ekkelenkamp en Tineke Willems uit Dalfsen. Zij hebben drie cd-albums en een aantal singles op vinyl uitgebracht. ,,Waarom vinyl? Omdat er in het oosten van het land veel piraten zitten en zij draaien platen op de grammofoon, vandaar het ouderwetse vinyl” legt Ekkelenkamp uit. ,,Wij treden ruim zes jaar op maar het is heel moeilijk aan de top te komen. Hoewel er niet zo heel veel duo’s zijn zoals wij, daarin onderscheiden we ons zelf wel een beetje” vertelt Ekkelenkamp. Er zijn opvallend weinig vrouwen onder de artiesten en volgens de presentator Ivo Franklin zijn er in Nederland gewoon weinig zangeressen. ,,Dat is jammer, maar het Nederlandse lied wordt inderdaad voornamelijk gepresenteerd door mannen.

 

 

Zomaer
Voor de jonge meiden is er nu een nieuwe boyband met de naam Zomaer en dat is wel weer vernieuwend” vertelt Franklin. Volgens hem is het niet meer alleen volksmuziek en komt het een beetje dichter naar popmuziek. Franklin is producent en presentator van het programma en staat achter zijn principe, dat hij met alle artiesten naar de fans toegaat. ,,We willen natuurlijk ook steeds een andere locatie maar net zo belangrijk is onze bekendheid. Het Nederlandse lied is toch cultureel erfgoed” stelt Franklin. Op de vraag of Nederlandse muziek leeft, antwoord hij volmondig ‘ja’. ,,Eigenlijk zouden de publieke zenders het Nederlandse lied moeten beschermen en omarmen. Hier is er geen wet voor maar in bijvoorbeeld Frankrijk moet van alle muziek die de ether ingaat, veertig procent van eigen bodem zijn. Dat het hier niet gebeurt is beschamend” vind de presentator.

 

toppers zomaerOmdat er zondag zes afleveringen tegelijk werden opgenomen, was het artiestenaanbod groot. Ook Wolter Kroes, Django Wagner en de Hierdense topper Koos Alberts deden hun best het Nederlandse lied prominent op de kaart te zetten. Toppers van Oranje wordt elke zaterdag om 19.30 uur uitgezonden op TV Oranje.

Tekstbron  De Stentor

Foto’s © De Sterrenparade