Nederlandstalig zit weer in de lift

mpf marum persfotoMARUM – “Er is iets gaande”, Nico Silvius, directeur van RADIONL, ziet het gebeuren. De luistercijfers van zijn station zijn ten opzichte van twee jaar geleden bijna verdubbeld. En het Mega Piraten Festijn wint weer aan populariteit. Daarvan getuigt ook het Mega Piraten Festijn in Marum afgelopen vrijdag. Het evenement was een week van tevoren uitverkocht.

“En ik denk dat er nog wel duizend kaarten verkocht hadden kunnen worden. Je voelt het in de tent. Allemaal leuke en blije mensen. Veel groepen ook. Alle lagen van de bevolking. Zo hoort het. Dat maakt me trots. Dat we er met ons allen in zijn geslaagd om het Nederlandstalige lied weer in de lift te krijgen!”

mpf marum Marita 1siteHet Mega Piraten Festijn is in volle gang. Gedurende de set van Vinzzent sleept presentator Willie Oosterhuis weer allemaal bezoekers het podium op. Voor bijzondere bezoeker Hans heeft hij een verrassing. Die mag met hem ‘In de blote kont’ zingen. De tent stuitert op en neer op het klassieke dialectrocknummer. En Hans zingt mee. Op het Mega Piraten Festijn mag iedereen meedoen. Organisator Eddie Mensink glimt ondertussen van trots. “Hier door je het voor. Wat een sfeertje!”
Voor Hessel Wijkstra, DJ bij RADIONL, is het een bijzondere dag. Hij heeft zich min of meer ontpopt als de ambassadeur van het Nederlandstalige truckerslied. Hij bracht eerder ook zelf een plaat uit: ‘Cabinevitaminen’. Hij mag daarvan die avond ook een nummer zingen: ‘Volle tanken’. Zijn collega’s hebben het hem die dag niet onnodig moeilijk gemaakt, zo vertelt hij. Want de zenuwen waren er wel zeer degelijk. “In de auto hiernaartoe zat ik al constant mijn liedje te zingen. Ik voelde me van tevoren ineens artiest. De eerste dertig seconden op het podium waren de zenuwen er nog, maar daarna ging het vanzelf. Van mijn collega’s kreeg ik alleen maar complimenten. Nico zei nog dat het hem zo opviel dat ik er zo zelfverzekerd bij stond. Mooi om te horen. Ook leuk dat Willie me met respect aankondigde. Het had ook anders gekund. Grappen over dj’s die zo nodig zelf willen zingen. Maar nee, dat deed hij niet.” Veel tijd om na te g enieten heeft hij zich niet gegund. Want zijn collega’s van RADIONL verzorgen een live-registratie van het evenement. Dus loopt hij alweer rond met een microfoon in de hand. “Samen strijden we voor deze muziek. Toen ik ze na afloop zag lopen, heb ik me meteen weer bij ze aangesloten.”

Stof
De dood hoort bij het leven. Daar draait Willie ook op het podium nooit omheen. Want de dood hoort bij het leven en dus ook het MPF. Regelmatig huldigt hij tijdens de MPF’s artiesten die er niet meer zijn. Deze keer is er een korte tribute voor de moeder van Jannes die eerder deze week overleed. De Drent heeft zijn optreden dan ook afgezegd. De huisband van het MPF, Summerland, brengt twee nummers van Jannes ten gehore.
mpf marum marita2siteHet Groningse publiek (met natuurlijk veel Friezen) is, zoals Nico Silvius eerder al zei, een dwarsdoorsnee van de bevolking. Noordelijk chauvinisme is te voelen. In Marum ook veel liefhebbers van de ouderwetse piratenmuziek. Uit de tijd dat de laag stof op de naald bij wijze van spreken niet dik genoeg kon zijn. Gooitzen de Haan, beter bekend als de Stille Genieter, is er zo één. “Voor mijn eigen piratenfeesten in Harkema heb ik niet zo’n budget als de jongens van het MPF. Die hebben alles. Dat is hun kracht. Ik richt me wat meer op de ouderwetse artiesten. Toen ik in ’79 begon had ik de Sunstreams en de Hepies. Hier is de muziek wat moderner. Maar dat geeft niet. Ook hier heb je Marianne Weber, Henk Wijngaard, Stef Ekkel, Harten 10 en Sieneke. Echte piratenmuziek. En het is ook leuk om al die oude kennissen weer te spreken. Net kwam ik Thomas Berge tegen. Die vloog me om de hals. Toen hij nog een jochie was, ben ik nog een keer te gast geweest bij een cd-presentatie van hem. Ik voel me trots als ik zie wat hij heeft bereikt!

Verkouden
mpf marum marita4siteEddie en zijn team zijn zich bewust van de liefde die er in het noorden nog steeds bestaat voor het ouderwetse piratenlied. Vandaar dat ook veel oude helden zijn uitgenodigd. De eerder genoemde Marianne Weber, Imca Marina en Henk Wijngaard bijvoorbeeld. Imca wordt op het podium vergezeld door drie jonge zangers die qua leeftijd haar kleinzoons hadden kunnen zijn geweest. Met het drietal is ze ook regelmatig te zien in de theaters. Vandaag was de versterking extra welkom. “Ik ben verkouden”, stelt ze. “Ik heb ook echt niet geweldig gezongen. Playbacken wilde ik absoluut niet, dan maar een nootje minder.” De sfeer op de Mega Piraten Festijnen vindt ze geweldig. “Het is kameraadschap. Dat merk je. Veel mensen die in groepen hiernaartoe komen. Gewoon lekker ongecompliceerd meeblèren.” Wat vindt ze leuker, optreden of mensen in de echt verbinden? “Poeh, moeilijk. Zo’n publiek als vanavond, dat draagt je. Maar als ambtenaar van de burg erlijke stand sta je dicht bij de liefde. Het is allebei mooi. Ik kan niet kiezen.”

Greppels
Veehouder Tjeert Veenstra is de eigenaar van de locatie in Marum waar het Mega Piraten Festijn plaatsvindt. Hij vindt het ‘hartstikke mooi’. Terwijl hij in de backstagetent aan zijn biertje nipt, vertelt hij honderduit. “Het feest in Marum was de eerste keer op een andere locatie. Daar was ik ook als bezoeker. Ik vond het prachtig. Geweldige organisatie, mooie muziek. Toen de oude locatie werd verkocht, moest de organisatie om tafel met de nieuwe eigenaar. Toen heb ik ze gewoon gebeld: ‘Als hij niet wil, dan kom maar bij mij’. En die boer wilde dus niet. Eddie belde me daarna op. Het was al bijna donker. ‘Mag ik even komen kijken?’ Zo rond kwart voor tien was hij bij me. Ik liet hem mijn land zien. Hij had meteen een mooie locatie op het oog. En dat was het. We hebben niks op papier gezet, dat wil ik ook niet. Een man een man, een woord een woord. En zo gaat het nog steeds. Alles op basis van vertrouwen. Het is fijn samenwerken. Als d e organisatie uit het westen afkomstig was geweest, had ik dit ook nooit aangeboden (Eddie en een groot deel van het festivalkader komen uit Nieuwleusen, Overijssel, redactie). Dat was nog leuk die eerste keer. De jongens van de opbouwploeg kwamen, zagen het land en zeiden meteen: ‘Dit kan hier niet, allemaal greppels’. Ik had nog wel een ander stuk land. Maar ja, toen moest het hele verkeersplan 180 graden worden omgedraaid. De taxi’s stopten gewoon bij mij achter het huis. Ik heb alles wat op slot kon op slot gedaan. Het ging allemaal goed. Weet je, we hebben wel eens problemen, maar daar komen we altijd samen uit. En dat vind ik enorm prettig. Een tijd geleden was ik nog op vakantie bij Eddie in de buurt. Toen heb ik samen met mijn vrouw nog een avondje bij hem gezeten.”

mpf marum marita3siteSuccesformule
Ook bij Henk Wijngaard is het natuurlijk weer ouderwets feest. Na afloop zit hij te stralen. “Het Mega Piraten Festijn is een enorme succesformule. Het was een gouden greep van de mensen die het bedacht hebben. Je moet het ook maar durven. Het publiek was super enthousiast. Weet je, dit (Henk doet zijn handen een paar keer met de palm omhoog op en neer, redactie) is één van de grootste blijken van waardering die je kunt krijgen. Daarmee laten ze je zien dat ze je willen dragen. En ik zag het gebeuren. En dat nog steeds na al die jaren. Volgend jaar zit ik 40 jaar in het vak, word ik 70 en ben ik 50 jaar getrouwd. Dat wordt bijzonder. Ik heb twintig grote hits gehad. Tien truckersliedjes en tien niet-truckersliedjes. En nog steeds zingen ze al die liedjes mee: ‘Vlam in de pijp’, ‘Hé Suzie’ en ‘Sneeuwwitte Bruidsjurk’ om er maar een paar te noemen. Ik was laatst op een truckersfeest. Daar stond een jochie van een ja ar of acht. Hij zong zachtjes mee. Die heb ik op het podium gehaald. Dat is toch bijzonder. Bijna veertig jaar na dato en zo’n jochie zingt alle liedjes mee. Hij kende alle teksten!”

Eigen sfeer
Jelle B is weer een heel andere artiest. Een ouderwetse troubadour. De gitaar komt niet uit een doosje. En vol energie zingt hij eigen liedjes als ‘Pionier’ en ‘Annabella’. En natuurlijk feesttent-evergreen ‘Hey Jude’. Hij geniet zichtbaar. Helemaal als Hans (die eerder ook al mocht meezingen met ‘In de blote kont’) tijdens het laatste liedje ook nog een potje mee bast. “Dit is zo anders dan andere optredens. Dit heeft een geheel eigen sfeer. Als ik in een feesttent sta, kijkt het publiek vaak eerst een paar nummers lang de kat uit de boom. Hier beginnen ze al te juichen als je het podium opkomt. Het is meteen feest. Ze zingen alles mee! Ook mijn eigen liedjes. Het is wel jammer dat ik maar acht minuten mocht. Ik had er bijna een wekker bijgezet. Gewoon om te voorkomen dat ik niet in al mijn enthousiasme veel langer zou doorgaan.” Maar dat kan natuurlijk niet. Het programma dendert verder. Met nieuwe artiesten, nieuw e liedje s en veel vertrouwde hits. Het Mega Piraten Festijn is nog lang niet klaar. Als de voortekenen niet bedriegen, gaan er nog vele komen.

Verslag  ©MegaPiratenFestijn