Documentaire Boudewijn de Groot.

boudewijn de groot kom naderDe documentaire ‘Kom Nader’ van Susanne Raes gaat in première tijdens IDFA (18 t/m 29 november) en wordt op 25 december 2015 uitgezonden door de NTR op NPO2.

 

Boudewijn de Groot schreef en zong in de afgelopen vijftig jaar talloze liedjes en grossierde in hits, die in het nationaal geheugen zijn gegrift. Zijn Avond staat als enige Nederlandse nummer al meer dan tien jaar in de top vijf van de TOP 2000. Zijn oeuvre is cultureel erfgoed. En toch is Boudewijn de Groot zelf een raadsel. In het jaar dat hij zeventig wordt, besluit hij de hits die hij vijftig jaar lang gezongen heeft en die de veilige brug vormen naar zijn grote schare fans, niet meer te spelen. Nooit meer Prikkebeen, nooit meer Jimmy, nooit meer Het land van Maas en Waal.  Hij heeft meer noten op zijn zang.

 

In de documentaire Kom nader – Boudewijn de Groot neemt Boudewijn de Groot op het podium afscheid van zijn hits en werkt hij aan nieuwe, vaak zeer persoonlijke, nummers. Voor het eerst laat hij een camera toe achter de schermen en in zijn privédomein. Zijn kinderen en vrienden beschouwen de halve eeuw leven en carrière, waarbij zij zich verbazen over het raadsel dat Boudewijn ook voor hen nog steeds is. De film maakt een muzikale roadtrip door de tijd en onderzoekt wie deze in zichzelf gekeerde man eigenlijk is.

 

Dochter Caya: “Zijn liedjes zijn zo melodieus en warm, en dat strookt niet altijd met de man die je ziet, want hij lijkt altijd een soort afstand te houden.”

 

Als Boudewijn de Groot in de jaren ‘60 gaat samenwerken met Lennaert Nijgh wordt hij snel de beroemdste zanger van Nederland. Het is moeilijk om niet te vallen voor deze mysterieuze jongen met zijn heldere en indringende stem. De keuzes die hij in de loop der tijd maakt, zijn moeilijk te doorgronden. Zijn leven kenmerkt zich door meerdere breukvlakken. Daarbij neemt hij telkens zonder zichtbare spijt of pijn afscheid van de jaren die achter hem liggen. De wonderlijke lichtheid waarmee Boudewijn rigoureuze strepen door zijn verleden trekt, zijn ook moeilijk te begrijpen voor zijn naasten. Toch ligt misschien juist hierin ook de kracht om op zijn zeventigste wederom een nieuwe weg in te slaan.

 

In de documentaire werkt Boudewijn aan een persoonlijk liedje over zijn eigen raadselachtige vader, waarin een sleutel verborgen lijkt te liggen, die het fenomeen Boudewijn enigszins kan ontsluiten.

 

Met Marcel, Caya, Jim en Roland de Groot, Anja Bak, George Kooymans, Jeroen Krabbé, Jaap Stork, Henny Vrienten en natuurlijk Boudewijn de Groot.

 

Première en uitzending
De documentaire gaat in première tijdens IDFA (18 t/m 29 november) en wordt op 25 december 2015 uitgezonden door de NTR op NPO2.

 

 

Regie: Suzanne Raes, producent: Fabie Hulsebos, camera: Benito Strangio, geluid: Alex Booy, montage: Elja de Lange, eindredactie NTR: Oscar van der Kroon