MPF trapt najaarsseizoen af in Deventer

mpf deventer persDEVENTER – Hij voelt de druk. De verwachtingen zijn hoog. Hij in zijn eentje tegen een hele tent. “Maar het is een goeie spanning”, stelt Roy van Eldik, enkele minuten voordat hij het podium van het Mega Piraten Festijn in Deventer betreedt. Het is zijn debuut op het MPF. “Alle stamgasten van Ons Café zijn er”, vertelt de zingende kroegbaas.

“Veel ervan hebben shirtjes aan met mijn naam erop.” Hij kijkt gespannen. Presentator Willie Oosterhuis slaat hem een paar keer op zijn hoofd. Vriendschappelijk natuurlijk. “Het komt goed”, stelt de presentator.

Welkom op het Mega Piraten Festijn in Deventer, de aftrap van het najaarsseizoen van het MPF. Zo’n zesduizend betalende bezoekers vieren feest. Dat gebeurt steeds vaker met led verlichting ergens op het lichaam. Hoorntjes, dierenoortjes, maar ook gewoon de ouderwetsche Sinterklaasmijter. Het publiek feest, lacht, sjanst, brult, swingt en danst. Zoals dat altijd gebeurt. Wie er op het podium staat, doet er eigenlijk niet toe, als het liedje maar bekend is. Maar zoals het overal gaat, gaat het ook in Deventer: de echt grote sterren zoals Jannes en Jan Smit krijgen het hardste applaus, maar local heroes hoeven er niet veel voor onder te doen.

RADIONL reist het komende seizoen het festival achterna. De DJ’s verzorgen niet alleen de muziek tijdens de pré-shows, maar nu ook live-registraties van het festival. DJ Hessel Wijkstra regisseert het gebeuren. “We hebben hier vier personen rondlopen die interviews afnemen. Met artiesten, maar ook met mensen uit het publiek. Ook mooi was de opening van het terrein. We lieten het publiek wachten en op het afgesproken tijdstip ging de poort open. Iedereen gillen! Geweldig. We gaan het feest extra poten geven, zodat de mensen die er niet bij kunnen zijn, toch kunnen meeluisteren.” En dat wordt gewaardeerd. Hessel wijst naar een scherm waarop berichten van de luisteraars binnen komen. ‘Echt niet normaal genieten. De avond van mijn leven met het Mega Piraten Festijn live op RADIONL.’

Ondertussen staat Monique Smit op het podium. Ze zingt haar hit ‘Eén zomeravond met jou’. Een mannelijke fan stormt het podium op om een foto met de zangeres te maken. Komt goed uit, vindt Monique, kan hij meteen een stukje meezingen. Dat gebeurt vervolgens, niet al te toonvast…

Allure

Een van de grotere namen op het affiche is die van Thomas Berge. De Tukker bestijgt wederom met de allure van een wereldster het podium. ‘Ik vertrouw je niet meer’, ‘Alleen omhoog’ en ‘Kon ik maar even bij je zijn’; met die drie nummers moet het publiek het doen. Berge zingt vol overgave. Gebalde vuisten, grote gebaren. “Als ik het podium op ga, dan gaat er een knop om”, stelt hij na afloop. “Dat hoort erbij. Dan ben ik even niet de Thomas Berge die boodschappen doet, maar mezelf in het kwadraat. En dat voelt heel goed!” Er wachten drukke tijden. Thomas is bezig met een paar TV-ideetjes waarover hij nog weinig mag vertellen. “Deze maand ga ik verder schrijven aan eigen werk. In november staan er weer een groot aantal boekingen. De agenda zit weer lekker vol.” En niet alleen zijn agenda. Ook die van zijn broer Rens. Want die is drummer van de thans doorbrekende psychedelische rockband PAUW. Hele andere (mu zikale) koek. Het tweetal leert echter alleen maar van elkaar. “We sparren bijvoorbeeld vaak over de techniek. PAUW werkt live met visuals. Dat zou ik ook graag willen. Ik ben echt trots. Ze hebben net een internationale deal getekend met een groot label. Heel gaaf!”

Papa is top

Achter het podium stijgt de spanning. Ook bij de mensen van de organisatie. Roy heeft namelijk net een contract getekend bij Lukassen Produkties, één van de organiserende partijen binnen het MPF. “Een jaartje geleden kenden we hem nog niet”, stelt Willie. “Roy was gewoon mee als gast van een Muziekreis. En ineens stond hij tijdens een afterparty op het podium. Een klein, dik mannetje met een stém! Zo fantastisch.”

Dat mannetje wordt inmiddels aangekondigd. En dan staat hij er. In de spotlights. Het publiek juicht. Roy zingt geconcentreerd. Zijn nieuwe single ‘De liefde van je kind’ is zijn eerste lied. En Roys stem, met bijna Jordaanse allure, maakt indruk. Backstage staat er ineens een klein meisje voor de podiumdeur. Het is Gabriëlla (7). Zijn kind uit een eerdere relatie. Inspiratie voor de tekst van zijn single. Achterop haar shirt staat ‘Papa is top’. Roy weet niet dat ze er is. Als papa het eerste lied heeft afgesloten, is ze er ineens. ‘Ik hou van jou’, zegt ze in de microfoon. Roy juicht. De kop is er vanaf. Het is gelukt. En het is net alsof er een last van zijn schouders is gevallen. Hij glimlacht en grijnst en jut het publiek op tijdens zijn tweede en laatste lied ‘Laat mij maar gaan, laat mij alleen’. Triomfantelijk lachend verlaat Roy het podium, maar niet voordat hij de tent erop wijst dat hij zijn nieuwe single officieel op 1 8 oktober presenteert in zijn café. “Dat past er allemaal helemaal niet in”, concludeert Willie.

Rivierenwijk

Roy van Eldik is aanstormend talent, Jaman gaat al wat langer mee. De Deventer zanger vertelt het publiek na zijn eerste nummer ‘Oh Leilah’ dan ook: ‘Ik had me toch de zenuwen toen ik in de auto zat. Als je in je eigen stad zingt, moet je het wel goed doen, hè!’ Daarna springt hij het podium af en knuffelt hij met fans vooraan. ‘Dit is de moeder van de Rivierenwijk’, brult hij snel tussen twee strofes door. Bij zijn derde nummer ‘Jamaica’ beklimt hij de barriërs. Mobieltjes komen voor de dag. Flitsen maar! Eenmaal terug op het podium staan er daar meerdere fans te wachten voor een plaatje met hun idool. Na afloop steekt Jaman de duim omhoog. “Ik woon nu in Olst, vlakbij, maar ik ben wel geboren in de Rivierenwijk. En ik ken daar zoveel mensen die er vanavond ook allemaal zijn. Daar krijg je de kriebels van. Ja, de moeder van de Rivierenwijk, dat is Gerry Scholten. Een soort tweede moeder. Niet alleen voor mij, maar voo r alle jongens van de straat. Ik ben met haar opgegroeid. Mijn vrienden en ik waren vroeger echte straatratten. Bij haar stond de deur echter altijd open. Ik mis mijn wijkje soms best. Toen ik Gerry zag, smolt ik echt. Met haar man heb ik zelfs ooit nog een sponsorloop van Deventer naar Almelo gelopen. Ik ben nu vijftien jaar bezig en heb in die tijd heel veel meegemaakt en overal vrienden gemaakt, maar Deventer is en blijft mijn thuis.”

Goed gevoel

MPF-organisator Eddie Mensink zit in de crewtrailer te relaxen. “Maandagochtend om half acht zijn we hier begonnen. Het was keihard werken. Gelukkig werkte het weer redelijk mee. Dit is een geweldig terrein. Bijna negentig procent is verhard. Dat is echt fijn! Veel minder modder.” Maar hij weet dat dat ook anders kan gaan. “Serieus, ik heb net nieuwe laarzen gekocht. Nodig ook. We gaan weer lekker de weilanden in met elkaar. Er gaat weer modder komen!”

Roy van Eldik geniet na. Hij drinkt een biertje. “Ik heb super genoten. Ja, het eerste nummer ging goed, maar toen was ik nog zo geconcentreerd dat er van genieten weinig kwam. Dat kwam met het tweede nummer. Geweldig dat mijn dochter er was. Ik wist van niets. Of zoiets bevrijdend werkt? Dat weet ik niet. Een gezonde spanning was er en dat is ook goed. Vooraan stonden ook allemaal vrienden en kennissen. Maar echt contact maken kon niet. Ik wilde me ook inleven in het nummer. Maar de reacties zijn allemaal fantastisch. Nu kan ik ook een biertje drinken. En daarna ga ik de tent in. Nee, in het café is geen afterparty. Dat is vanavond gesloten. Alle stamgasten zijn toch hier.” Zijn single is al opgepikt door RADIONL en TV Oranje. Spannend wat er gaat gebeuren. Maar Roy kan wel omgaan met spanning. Hij heeft ook al een aanzienlijk risico genomen door twee echte levensliederen te zingen, daar waar veel andere artiesten op het MPF juist kiezen voor het rampestam pe-feest werk. “Dat was een risico ja, maar ik weet hoe ik die liedjes moet brengen zonder dat het doodvalt. Sommige mensen uit mijn omgeving zeiden ook dat ik feestwerk moest zingen. Maar deze levensliederen liggen me nou eenmaal meer. Ik heb hier voor gekozen en ik heb daar nu een heel goed gevoel over.”

 

Verslag / Foto door Mega Piraten Festijn