De Wannebiezz gingen werkelijk “Ol de wee”.

wanneb Ol de wee 2015De Vlaardingse STADSgehoorzaal schudde afgelopen weekend 3 dagen bijna onafgebroken op haar grondvesten. Een weekend lang hielden Arie, Rocco en Gilles oftewel de Wannebiezz huis in dit theater en ontvingen daar bijna 3.000 enthousiaste en gezellige feestvierders. Op donderdagochtend reden de eerste vrachtwagens naar binnen en op maandagmiddag reed de laatste, afgeladen vol, weer weg.

Na een maandenlange productionele, redactionele en promotionele voorbereiding door producent SHOW en zo, die tevens het management voert, konden de Wannebiezz hun dubbele verjaardag vieren met uitsluitend gezellige mensen. Zowel vrijdag- als zaterdagavond zong een goedgevulde zaal luidkeels mee met het uitnodigende en vaak spitsvondige repertoire van de Wannebiezz tijdens de inmiddels traditionele TheaterFeest “Ol de wee”. De aaneenschakeling van verrassingen zoals een nieuw podium in de foyer, het optreden van de Havenzangers, de spectaculaire introductie van hun begeleidingsband “de Patjepeeërs”, de officiële release van hun LIVE dvd én een heus huwelijksaanzoek bewezen dat het mogelijk is om meerdere hoogtepunten op één avond te beleven. Een team van ruim 50 medewerkers achter de schermen, de STADSgehoorzaal zette gedurende het weekend meer dan 100 vrijwilligers in, zorgde ervoor dat deze omvangrijke klus soepel verliep. Zaalprogramma’s, halftime show en afterparty liepen naadloos in elkaar over. Onder toeziend oog van de kroegbazen Ome Cor en Ome Frans zorgde de enthousiaste tapbrigade van de voor de gelegenheid verenigde Vlaardingse horeca ervoor dat niemand lang op een drankje hoefde te wachten. Dat dit feest het lokale en zelfs regionale karakter allang is ontstegen blijkt uit het feit dat er wederom fans zijn afgereisd uit de kop van Noord Holland, Friesland, Limburg en zelfs België. Veel daarvan plakten er een overnachting en ontbijtje aan vast alvorens weer huiswaarts te gaan. Dat zowel de nachtburgemeester als de wethouder van cultuur zich onder de feestvierders schaarden, toont aan dat dit jaarlijkse feest ook op bestuurlijk niveau wordt gewaardeerd.

Het Zonneschijn Festijn was een feest op zich. Niet alleen voor de bezoekers, maar zeker ook voor alle medewerkers en de Wannebiezz zelf. Dit bijzondere meezingfeest voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking was door sponsoring gratis toegankelijk gemaakt. Bijna 500 bezoekers genoten van de voorstelling en, zo mogelijk, nog meer van de meet & greet na afloop. Onvermoeibaar poseerden Arie, Rocco en Gilles met de bezoekers voor de diverse fotografen en signeerden sjaaltjes en dvd’s. Willem en Wesley Mulder, DJ Frits en Sandy Struijs maakten het feest compleet. Initiator “Stichting Feest voor iedereen”, evenals de diverse organisaties waaronder Stroomopwaarts, waren het er over eens: Zonneschijn Festijn is absoluut voor herhaling vatbaar.

De Wannebiezz besloten hun weekendmarathon met twee Jumbo Seniorenshows. Dit jaar was aan de ‘vroege’ show een ontbijtje gekoppeld en dat was een schot in de roos. Hans Wuijts van Jumbo Wuijts stelde voor om zelf een “continental breakfast” te verzorgen voor de bezoekers…en dat heeft hij geweten. De belangstelling was zo overweldigend dat, op het moment van aanvang, er nog steeds (of weer) mensen in de rij stonden voor een verse croissant, gekookt eitje of jus d’orange. Dit ontlokte hem de belofte “volgend jaar doen we het ontbijtje een uurtje eerder”. Deze show, die vooral bedoeld was voor en bezocht werd door “de wat oudere” klanten van de Vlaardingse Jumbovestiging, stond bol van de gezelligheid. De hogere gemiddelde leeftijd van het publiek weerhield Rocco er niet van om ze eens flink op de hak te nemen. Hij nam geen blad voor de mond en die ‘eerlijkheid’ werd blijkbaar zeer gewaardeerd. Zoals hij zelf altijd zegt: “wij discrimineren niet, wij behandelen iedereen even slecht.” Met muzikale gasten als Elly Lockhorst, Javi Escalera en de Havenzangers brachten de Wannebiezz een gevarieerd liedjesprogramma, waarbij wederom massaal werd meegezongen. Het publiek werd in de pauze getrakteerd op een glaasje Schelvispekel en een advocaatje met slagroom. Bij terugkomst in de zaal stond er ineens een enorm authentiek draaiorgel op het toneel, waardoor het sfeertje nog wat nostalgischer werd dan het al was. Kortom: een ouderwets gezellige zondag.

Arie, Rocco en Gilles kijken met hun hele crew terug op een inspannend, maar onvergetelijk feestweekend. Nu breekt voor hun een andere drukke periode aan. Ze zijn de komende weken te gast bij zo’n 50 radio- en televisiestations in Nederland en België om hun LIVE album en single “Hela, roept de akela” te promoten. En ondertussen denken ze natuurlijk al na over “Ol de wee 2016”. Het is slechts een kwestie van tijd en dan komt “Ol de wee” ook in een theater bij u in de buurt. Hou de Wannebiezz maar in de gaten via www.wannebiezz.nl.

foto ; Ton Delfos