Vriend van Elvis: ‘Sinds dood van Presley niet zo geraakt’

!cid_013fb484-3c40-4a32-9918-97e09e35136e@eurprd03_prod_outlookZanger en Elvis Presley-fan Wally Preyll uit Hellevoetsluis zit nog na te trillen van de ontmoeting afgelopen donderdag in Engeland met Larry Geller. Deze vroegere vertrouweling van Elvis zei over de nieuwe cd van Preyll dat ‘sinds de dood van Elvis geen andere muziek hem zo had geraakt’.
EDWIN WENDT
Larry Geller behoorde niet tot de ‘Memphis Maffia’, maar was een vriend van Elvis die tussen 1964 en 1977 buiten dit clubje jaknikkers bleef staan. Juist om die reden hecht Wally grote waarde aan zijn oordeel. Op het nieuwe album dat Wally samen met zijn muzikale kompaan Peter van Leerdam uit Maasland (bij Hoek van Holland) maakte onder de naam Walter, staan nummers die Elvis bekend maakte, maar dan in een swing-jasje.
Preyll (51) maakt al meer dan 25 jaar geen geheim van zijn liefde voor Elvis Presley. Na uitstapjes naar onder meer het Nederlandstalige feestrepertoire keert Wally Preyll in zijn nieuwe show The King And More terug bij Elvis. ,,Dat juist Larry zo positief reageert, is voor mij net zo bijzonder als een reactie van Priscilla (de ex-vrouw van Elvis, red.) zou zijn.’’ Dat de Amerikaan naar Europa kwam, was voor Wally voldoende reden om naar Engeland te gaan. ,,We hebben een hele ochtend met Larry kunnen praten,’’ vertelt Wally over de ontmoeting tijdens een Elvis-conventie in het Britse Great Yarmouth. ,, Hij vertelde dat hij dol was op mijn stem. Hij heeft wel drie of vier keer gezegd dat hij sinds de dood van Elvis niets heeft gehoord dat hem zo heeft geraakt.”
Voor Elvis was Geller tussen 1964 en 1977 de huiskapper. Maar daarnaast voerden ze vele gesprekken over filosofische onderwerpen, zeer tot ongenoegen van manager ‘Colonel’ Parker, die dat zweverige gedoe maar niks vond. Preyll was wel benieuwd hoe iemand die zo dicht bij Presley stond hem toch ook niet van de pillen af kon houden. ,,Larry vertelde me dat Elvis helemaal klaar was met Parker en dat hij tot rust wilde komen.’’ De ‘detox’ stond al in de agenda. ,,In het jaar na zijn dood waren al flinke periodes geblokt.’’ Het is de vraag of de wispelturige Presley dit voornemen echt had uitgevoerd, als hij na 1977 was blijven leven. Ook drie jaar eerder had hij Parker al de deur gewezen.
Geller kwam tijdens deze ontmoeting op Preyll over als een sterke persoonlijkheid. ,,Hij vertelde dat Vernon Presley, de vader van Elvis, helemaal hysterisch werd toen hij het opgebaarde lichaam van zijn dode zoon zag. Men dacht echt dat hij een hartaanval kreeg. Maar toen Larry zijn hand op Vernon’s hoofd legde, was hij binnen dertig seconden rustig. Nu ik Larry heb gezien, kan ik me dat wel voorstellen.’’
Wally Preyll en Peter van Leerdam toeren de komende maanden langs de theaters met The King And More.

 

https://www.youtube.com/watch?v=dIx4Vv3uOPc&feature=youtu.be

 

 

 

.