Nauwelijks Hollandse hits bij NPO

npoDe publieke omroep draait amper Nederlandstalige muziek, de populariteit van artiesten als Jan Smit, Guus Meeuwis en Marco Borsato ten spijt, aldus De Telegraaf.
„Bij de landelijke zenders NPO Radio 1, 2 en 3FM is slechts 4,6 procent van de honderd meest gedraaide nummers Nederlandstalig”, zegt Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur, die TNS Nipo onderzoek liet doen.
„De beperkte aandacht voor Hollandse hits staat in geen verhouding tot verkoopcijfers en bezoekersaantallen. Kijk naar de populariteit van de Toppers, Guus Meeuwis en Nielson of festivals als Dutch Valley en het Mega Piraten Festijn. Ik heb het gevoel dat de persoonlijke smaak van muzieksamenstellers van de zenders allesbepalend is.”
Volgens de Buma-directeur zwijgen platenmaatschappijen en artiesten uit angst voor represailles. Ze vrezen dat ze straks helemaal niet meer te horen zijn. „Bij de regionale omroepen, waar ik juist heel veel muziek uit mijn omgeving verwacht, is het iets beter met 13,5 procent. Maar de lokale stations scoren met 4 procent zelfs slechter dan de landelijke zenders. Dit zijn dramatische cijfers.” Toch ziet Helmink niets in een quotum, zoals in Frankrijk, waar de publieken 40 procent Franstalige muziek moeten draaien.
Ook binnen de NPO is er kritiek. AvroTros-dj Daniël Dekker pleit al langer voor meer Nederlandstalige muziek op de FM-zenders. „De publieke omroep werkt met vaste speellijsten. Jan Smit stond nog nooit op zo’n lijst”, zegt Dekker. „Hetzelfde geldt voor de Toppers. Marco Borsato verkoopt zeven keer de Ziggo Dome uit, maar ook hij komt slechts sporadisch voorbij.”

Door Marcel Frost en Bart Wijlaars, Bron De Telegraaf