De verscherpte geluidsnorm bij het Stratenfestival Zwolle schrikt artiesten af.

radio nl zwolle ©DSPDe verscherpte geluidsnorm bij het Stratenfestival schrikt artiesten af. Dat zeggen de organisatoren, aldus een bericht in De Stentor.  John van Dinther van de Stichting Straten Festival Zwolle zegt dat Frans Bauer was benaderd voor een optreden in het Ter Pelkwijkpark, maar dat hij afhaakte vanwege de geluidsbeperking tot 76 Db.

“Dat hebben wij via zijn management vernomen. Het is natuurlijk zijn goed recht, maar het is wel een teken aan de wand.”

Ook diverse artiesten die vrijdagavond optraden vonden het lastig om met de geluidsbeperking een goede sfeer te creëren, zegt Alfred Voogd van RadioNL. Deze zender was verantwoordelijk voor het podium in het Ter Pelkwijkpark. “Vorig jaar was 85 Db het maximum en dit jaar 76Db. Dan is het heel moeilijk voor een artiest om een feestje te bouwen. Als je wat verder weg stond van het podium kon je het eigenlijk nauwelijks meer horen. Dan komt zo’n optreden niet goed meer tot z’n recht. We gaan nog evalueren met de artiesten. Als die aangeven dat het niet beviel, moeten we de discussie over volgend jaar maar eens aangaan.” Volgens Voogd dreigden controleurs van de gemeente na enkele overschrijdingen van de norm met een boete. “Toen heb ik gezegd:moet ik dan het publiek pleisters op de mond plakken? De mensen van het geluid deden hun uiterste best, maar we hebben geen invloed op het volume van het publiek dat meezingt.”

Uiteindelijk is er geen boete opgelegd, maar is organisator Van Dinther wel halverwege de avond gewaarschuwd dat dat zou gebeuren bij een volgende overschrijding. Van Dinther zegt verrast te zijn dat geluidsoverschrijdingen op verschillende plekken ‘bij elkaar opgeteld’ werden. “Kennelijk is dat een nieuwe regel. Als op podium A een overschrijding is, telt dat mee op podium B. Dat is toch ondoenlijk, met 25 podia? Ik doe dit al negen jaar en ik wist niet dat het zo werkt. Als dit echt zo is moeten we fundamenteel de discussie aangaan en moet de politiek zich ook maar eens achter de oren krabben. Dit is een evenement dat al 36 jaar bestaat, maar het wordt zo wel steeds moeilijker.”

Volgens de gemeente heeft het Stratenfestival al jaren een ‘parapluvergunning’ heeft, wat (ook) betekent dat geluidsoverschrijdingen op de diverse podia gezamenlijk tellen. “Dat was dit jaar niet anders dan voorgaande keren.”

Bron De Stentor