Volendamse band Vast Countenance: ”We moeten doorgaan, zo zou Cor het gewild hebben”

countenanseDe leden van de Volendamse band Vast Countenance denken er nog iedere dag aan. Zij verloren hun drummer Cor ‘Pan’ Schilder en zijn vriendin Neeltje Tol bij de ramp met de MH17. ”Het is nog steeds niet te bevatten.”

In een oefenruimte komen Johan Molenaar, Jack Tuyp, Anne Veerman en Pascal Voorn bij elkaar om te repeteren. Het is vandaag precies een jaar geleden dat ze het vreselijke bericht kregen dat hun drummer en zijn vriendin in het ramptoestel zaten. ”Ze waren onderweg naar Bali voor een mooie vakantie. Ze hadden er zoveel zin in. En dan gebeurt er dit”, vertelt Johan Molenaar.

 

 

Grap op Facebook
Vlak voor het vertrek had Cor nog een foto op Facebook geplaatst van de MH17 met de tekst: ‘Mocht hij verdwijnen….zo ziet hij d’r uit.’ “Dat was Cor ten voeten uit. Altijd overal een grapje over maken. Achteraf is het natuurlijk heel wrang.”
Toen het vreselijke nieuws kwam dat Cor en Neeltje in het toestel zaten, zocht de band elkaar meteen op. ”Er kwam ontzettend veel op ons af. We werden veel gebeld door de media en we waren ontzettend druk met het regelen van alles. We vonden gelukkig veel steun bij elkaar.”
Jubileumconcert
Wat eigenlijk een jubileumconcert moesten worden – de band bestaat 15 jaar – werd uiteindelijk een herdenkingsconcert. ”Naast het grote verlies dat we met elkaar zullen moeten leren dragen, kijken we ook vooral met erg veel plezier terug op de tijd dat Cor en Neeltje in ons midden waren. Zij waren levensgenieters, muziekliefhebbers en hielden van gezelligheid. Het werd een avond waarbij vooral hun levens werden gevierd.”
Gemis
Na het concert besloot de band niet de handdoek in de ring te gooien. Er werd al enige tijd gewerkt aan een nieuw album, een plaat waar Cor al de nodige liedjes voor hand ingespeeld en gezongen. ”Het was heel gek om bij het mixen zijn stem en drumpartijen te horen”, aldus gitarist Pascal Voorn. ”Het was dus heel dubbel. Aan de ene kant heb je de muziek heel hard nodig maar aan de andere kant word je continu geconfronteerd met het gemis.”
Op 16 oktober zal de band Vast Countenance hun nieuwe album With Muffled drum worden gepresenteerd in de PX in Volendam.

Bron; YouTube / Groot Waterland / RTV Noord Holland