Nieuwe dialectrockband brengt single uit over alcoholwet

De band Kobus en de Rokkers bestaat uit vier Drentse jongens van tussen de 14 en 18 jaar. De nieuwe leeftijdsgrens van 18 jaar om alcohol te mogen drinken is dan ook een veelbesproken onderwerp en de motivatie achter het uitbrengen van het ‘protestlied’ ‘Nog gien 18 nog gien bier’. De bandleden willen graag alcohol drinken, maar als je nog geen 18 bent, mag dat niet.  Dit is de strekking van de debuutsingle van Kobus en de Rokkers.

 

De single is een mix geworden van een klein beetje boosheid, onbegrip, maar ook gezond verstand. Dit resulteerde in ‘Nog gien 18 nog gien bier’. Een ‘protestlied’, maar wel één met een knipoog. “Ik vond het best wel gek dat het in 2014 ineens niet meer mocht. Nu ben ik alweer even 18 en mag ik voor de tweede keer drinken.”, aldus gitarist Jeroen (18). Jeroen is samen met de leadzanger de oudste en zij mogen nu legaal een drankje met alcohol nemen. De andere twee bandleden zijn 16 en 14 jaar en zitten dus nog onder de leeftijdsgrens. De 16-jarige Yorrick moet nog twee jaar wachten voordat hij mag drinken: “Ik drink af en toe wel een biertje, maar ik hou mij wel in. Meestal drink ik cola als we in de keet zijn of bij een optreden.”, aldus de drummer.

Kobus en de Rokkers wordt geïnspireerd door acts als Normaal, Jovink en de Voederbietels en Mooi Wark. Een genre muziek waarbij vaak veel bier wordt gedronken. Dus ook voor het inmiddels aantal opgebouwde fans van de band is dit onderwerp een schot in de roos.
De band heeft sinds haar oprichting in 2013 al een grote groep fans opgebouwd. Niet alleen het aantal fans ontwikkelt zich in een razend tempo, ook het aantal optredens stijgt gaandeweg. Een van de mooiste ervaringen van Kobus en de Rokkers was op het festival ‘Siepelrock’ van Mooi Wark.